Historisk seger för bilarbetare i USA

Lars Henriksons artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.

*******

Det blev en historisk seger för bilarbetare i USA när deras fackförbund UAW:s gräsrotsstrategi slog tillbaka antifackliga kampanjer.

UAW knäckte Detroit – Blir det Chattanooga nu? Rösta NEJ!” De elektroniska annonstavlorna, finansierade av de högeraktivistiska miljardärsbröderna Koch, hade länge trumpetat ut sina antifackliga budskap runt om i staden Chattanooga i Tennessee när de 4 300 arbetarna på Volkswagen i förra veckan röstade om anslutning till bilarbetarfacket UAW.

De fackliga traditionerna är svaga i Tennessee, bara sex procent är organiserade och det hade inte varit första gången i fabrikens femtonåriga existens sådana antifackliga kampanjer varit framgångsrika.

Både 2014 och 2019 slogs försöken att organisera fabriken tillbaka av företaget och deras allierade och liksom då gick statens republikanske guvernör nu ut och varnade arbetarna för att “riskera sin framtid”.

Men den här gången var det annorlunda. Efter fjolårets avtalsrörelse, där en 41 dagar lång strejk ledde till ett trendbrott efter årtionden av eftergifter agerade UAW med nytt självförtroende. Och framför allt: där tidigare kampanjerna i stor utsträckning drivits uppifrån med reklam och tillresta organisatörer, bars organiseringsförsöket nu upp av en gräsrotskampanj, fast förankrad bland dem som arbetade i fabriken.

Striden om Volkswagen var första gången den nya UAW-ledningens strategi för att organisera de oorganiserade underifrån sattes på prov, så det var mycket som stod på spel i omröstningen.

Och det blev en historisk seger. Med överväldigande 73 procent av rösterna sopade UAW golvet med företagets och politikernas antifackliga kampanjer och öppnade för fortsatt facklig organisering i bilindustrin.

I tidskriften Labor Notes förklarar en av organisationskommitténs medlemmar, Issac Meadows, segern – hur man lyckades slå tillbaka den antifackliga propagandan – genom att de fackliga aktivisterna kunde prata direkt med de flesta på arbetsplatsen.

– Vi har lagt vår tid och vår uppmärksamhet på de människor som betyder något: våra arbetskamrater, förklarar han.

Näst i tur står en annan sydstatsfabrik, Mercedes i Alabama.

– Arbetarna på Mercedes står precis bakom oss, säger Meadows. Vi har satt lagt upp det för en seger för dem och de kommer skapa ytterligare kraft för arbetarna på Hyundai och Toyota.

Även på Mercedes har den lokala organisationskommittén aktivister nu uppnått den styrka där de känner sig mogna att utmana företaget i en omröstning som kommer att äga rum 13–16 maj.

Lars Henriksson

You May Also Like