SD-regeringen har skapat en politisk miljö som bäddat för attacker

Vi har en svensk höger som inte ens kan fördöma en nazistattack utan att jämföra den med klimataktivister som drivs av ickevålds-principer?…

Attacken på det antifascistiska mötet i Gubbängen, där maskerade nazister gick till attack mot deltagare, vandaliserade en teater och misshandlade människor, avslöjar hur högerns försvarare ser på denna händelse. Nyligen attackerade nazister ett skogsläger för hemlösa EU-migranter i Hjulsta i norra Stockholm och inte ens det kunde de ta avstånd ordentligt från…

Det är uppenbart att våldet och extremismen är ett direkt resultat av den politiska miljö som regeringspolitiken har skapat. Ja, vad jag säger är att regeringspolitiken har banat väg för denna typ av attacker. Har de lekt färdigt med elden än? Tror inte det.

Tänk att folk använder sina enorma plattformar för att jämställa mödrars civila olydnad och sånger om ren luft för våra barn med farliga Hitlermäns folkmordsdrömmar.

DN:s Erik Helmersson skriver under rubriken ”Ta våldet i Gubbängen på allvar – det är just så här nazister arbetar” för att sedan sätta klimat- och Palestinaaktivister i samma sammanhang. Moderaten Gunnar Hökmark gör även han sitt bästa försök att koppla ihop de nämnda händelserna genom att skriva ”Ännu en mötesstörning i förakt för demokratin, vidrigt och farligt, utan någon ursäkt”.

Fredrik Kärrholm (M) hoppas att vänstersidan framöver tar ett större ansvar när högerpolitiker och högermöten angrips. För ett år sedan skrev Kärrholm att de som utsätter andra människor för potentiell livsfara inte är aktivister utan terrorister. Den gången kommenterade han fredliga klimataktivister, inte nazister.

Mainstreamhögern kan inte låta bli att anklaga sina meningsmotståndare, ens när de ska fördöma nazistvåld. Och vilka är dessa högermöten som har attackerats? Det spelar egentligen ingen roll för i ett kulturkrig, som Hanif Balis mentor Niklas Wykman lärde honom är det ”viktigare att få rätt än att ha rätt”.

SD-regeringen har skapat en politisk miljö som bäddat för dessa attacker. Det är dags för de övriga regeringspartierna att sluta leka med elden och ta problemen med högerextremism på allvar. De och deras påhejare har förlorat förmågan att fördöma nazisternas våld utan att koppla ihop dem med freds- och klimataktivister. De vill så gärna att nassar som stormar möten och misshandlar människor ska vara samma sak som att vara medlem i Återställ Våtmarkerna.

Regeringen måste ta fajten där den hör hemma, mot högerextremismen, istället för att gå på klimataktivister som stickar halsdukar och dansar. Invandrare och civilsamhället som gör det arbete som regeringen misslyckas med.

-Gurgîn Bakircioglu, krönika i Syre

Läs mer https://tidningensyre.se/2024/25-april-2024/de-vill-att-rebellmammornas-sanger-om-ren-luft-ska-vara-nazism/