Liberalerna vill att våra pensionspengar ska investeras i vapenindustrin

Liberalerna tycks lida av nått slags självskadebeteende, när man på punkt efter punkt överger gamla liberala värderingar.

Senast var när “lärarpartiet” liberalerna höll i yxan när regeringen och SD nu påbörjar slakten av folkbildningen.

Nu är det vapenindustrin som ska släppas lös från “särintresse till allmänintresse”.

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Anna Starbrink vill ge “grönt ljus” för pensionsfonderna att investera i vapenindustrin.

Nu finns det etiska regler, som ofta bryts, när det gäller investeringar. Det gäller spel- och porrindustrin, tobak, barnarbete, vapenindustrin och mycket annat, där det anses “oetiskt” att gynna och tjäna pengar på sådana verksamheter.

Det är kriget i Ukraina som får Liberalerna att ändra sig:

“Det finns inget mer hållbart idag än att förse Ukraina med vapen. Men det förutsätter en livaktig och stark försvarsindustri som har tillgång till kapital”, säger Anna Starbrink.

Hon säger också:

“Det är fel att klumpa ihop försvarsindustrin med sunkiga branscher som porr, spel och tobak”.

Själv tycker jag att vapenindustrin är en minst lika “sunkig bransch” som porr och spel. Dessutom är vapenindustrin mera “livaktig” än någonsin när världens vapenkapprustning slår rekord.

Ta bara den svenska vapenexporten där svenska vapentillverkare i allt större utsträckning tillåts sälja vapen till diktaturer och länder i krig.

Det har man hållit på med länge. Långt innan Ryssland anföll Ukraina. Så det här med kriget i Ukraina är bara ett uselt svepskäl. Lika uselt som att slakten av studieförbunden är ett “nödvändigt ont” därför att man “måste prioritera i svåra tider”.

Dessutom bryter de statliga pensionsfonderna redan mot de “etiska reglerna” å det grövsta genom att till och med investera miljardbelopp i kärnvapenindustrin. Det är bland annat Tredje AP-fonden som investerat i svartlistade företag, som det amerikanska Nortrop Grumman och Honywell International, “som är leverantörer till USA: kärnvapenprogram”.

Även Första och Fjärde AP-fonderna hade aktier i kärnvapenindustrin, men gjorde sig av med dem efter att de blivit avslöjade. (se lästips)

Dessutom tror jag inte att vapenindustrin lider av kapitalbrist. Det är en lukrativ verksamhet som drar till sig pengar på samma sätt som spyflugor dras till färska koblajor.

Just nu pågår Europas största vapenmässa i London där 40 länder visar upp sin “varor” där de marknadsför sig på det mesta cyniska sätt. (se lästips)

Enligt Starbrink vill Liberalerna se ett stopp för investeringar i så kallade kontroversiella vapen som biologiska och kemiska stridsmedel, klusterbomber och kärnvapen.

Tacka fan för det. När det gäller biologiska och kemiska vapen och klusterbomber har Sverige undertecknat FN-resolutioner som förbjuder sådana vapen. Däremot vägrar Sverige, skamligt nog, att underteckna FN-resolutionen om förbud av kärnvapen.

Men jag förstår inte logiken när Liberalerna även vill sätta en gräns för investeringar i kärnvapenindustrin. Så här skriver Liberalerna själva i ett pressmeddelande med rubriken “Ja till NATO-baser i Sverige”:

“Det svenska medlemskapet ska vara utan förbehåll vad gäller trupper och KÄRNVAPEN (min kursivering). Liberalerna vill gärna se Nato-baser i Sverige om behovet finns”. (se lästips)

När Liberalerna öppnar för Nato-trupper, Nato-baser och kärnvapen i Sverige, borde väl även kärnvapenindustrin omfattas av detta “allmänintresse”.

Varför ska man då inte värna detta “allmänintresse” genom att även förse kärnvapenindustrin med kapital via våra pensionsfonder?

PS. Jag noterar att det just nu varit två stora vapenmässor slag i slag. Först en i Polen och strax därpå en i London. (se lästips)

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like