Aftonbladet.

Kolla, pensionärer – ni är de riktiga vinnarna i den nya budgeten – om man inte har för stora pretentioner.

22 september skrev jag ett inlägg om statsbudgeten och de nya pensionerna här i eFOLKET under rubriken “När man är en glad fattigpensionär är det fel på systemet”.

Idag vräker Aftonbladet på med feta rubriker:

Kolla, så vinner pensionärerna på budgeten”, kan man läsa på Aftonbladets framsida.

Så tjänar du på nya budgeten”, “Kolla pensionärer – ni är de riktiga vinnarna” och “Klirr i kassan”, kan man läsa de braskande rubrikerna inne i tidningen.

Men när man sedan läser det finstilta i artikeln framträder en annan bild:

“Sammantaget ger det 300-400 kronor i månaden. Jag tycker ändå man ska vara försiktig med att tala om pensionärerna som vinnare på budgeten, eftersom de i många fall lever med näsan precis ovanför vattenytan”, säger Arturo Arques på Swedbank.

Jag kan tillägga att många pensionärer lever med näsan under vattenytan eftersom de hamnar under EU:s gräns för vad som är skälig pension. Många pensionärer ligger långt under den gränsen som idag är cirka 13 000 i månaden efter skatt.

När man sedan studerar de tabeller Aftonbladet redovisar, blir det i många fall inte ens “300-400 kronor i månaden”, utan långt därunder.

Låt mig ta några exempel:

Med en pension på 10 000 kronor per månaden blir skattesänkningen, hör och häpna, hela 10 kronor. Det räcker precis till en Piggelin isglass per månad.

Med 15 000 i månadspension blir skattesänkningen 20 kronor.

Tittar man på pensionstillägget blir det med en pension under 9000 kronor 0 kronor i tillägg.

Med 9000 i pension blir tillägget 25 kronor.

Men 10 000 i pension blir tillägget 275 kronor.

Om med den hiskeligt höga pensionen på 11 001-14 000 kronor, blir det 600 kronor.

Tittar man på hur det blir för ensamstående pensionärer med en pension på 13 050 kronor, så höjs pensionen med 600 kronor så att man landar på 13 650 kronor per månad.

Men då höjs skatten från 2 180 kronor till 2 350 kronor, så att ökningen av den disponibla inkomsten endast blir 430 kronor per månad.

“Sanningen är den, om Aftonbladets siffror stämmer, att situationen för fattigpensionärerna fortsätter att vara en skam för Sverige, som är ett av världens rikaste länder”

Förbättringen för de allra fattigaste pensionärerna blir från noll kronor, till några tiotals kronor, och i bästa fall upp mot 300-400 kronor i månaden.

Vi kan ju jämföra med liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som med en månadslön på 130 000 kronor fick 40 000 kronor i sänkt skatt när hon fick igenom liberalernas hjärtefråga att avskaffa värnskatten.

PS. Pensionstillägg är ett sätt att säkra värdet på din förmånsbestämda tjänstepension så att den inte förlorar i värde. För att räkna upp tjänstepensionen används till exempel konsumentprisindex eller prisbasbelopp.

Rolf Waltersson

You May Also Like