Eskilstuna Kulturnatt 2023 – en fest som lyser upp i höstmörkret…

Eskilstuna Kulturnatt – en kulturfest för alla

Kulturnatten är en festival fylld av kulturhändelser. Den 30 september kan Eskilstunaborna ta del av över 80 programpunkter på drygt 20 olika scener och platser i Eskilstuna. Det bjuds på allt från musikframträdanden av lokala och internationella artister, dansuppvisningar, akrobater och teaterföreställningar till workshops, författarsamtal och konstutställningar. Allt med fritt inträde för besökare.

Scenkonst Sörmlands hyllade föreställning “En midsommarnattsdröm” ges på deras egen scen i Munktellområdet. Man kan lyssna på opera och klassisk musik i Klosters Kyrka och uppleva streetdance i världsklass med dansare från Sverige, Sydafrika och Holland i föreställningen “Locus” på Eskilstuna Teater. Man kan delta i en grafikworkshop med konstnären Ingela Svensson på Eskilstuna Konstmuseum och prova på nåltovning på Galleri KONST-igt. Man kan dansa med i danståget som går mellan kvällens olika dansaktiviteter och åka en tur med ångbåten Gerda. Lyssna på dragspel, country och pop på Rademachersmedjornas scen och se utställningar runt om på stans museer och gallerier.

Spöktimme på biblioteket

För barn finns det mycket att uppleva under Kulturnatten med babyrytmik, filmvisning, teater, experiment på Stadsmuseet och Munktellmuseet, och för de som vågar – en spöktimme på biblioteket!

Towa Carson, Peter Torsén och många fler

Kulturnatten invigs under ett evenemang på Fristadstorget, där det kommer att uppmärksammas att Eskilstuna för 50 år sedan utnämndes till Årets Stad. Det blir en festlig final på Kunskapsfesten och samtidigt en glädjefylld invigning av Kulturnatten. Vid 16.00 slutar Kunskapsfestens sista föreläsning på Universitetscampus, och därefter går en parad ledd av Skyttemusikkåren får Mälardalens Universitet till Fristadstorget. På Fristadstorgets scen blir det musik och underhållning med Towa Carson, Adrian Tapias, Peter Torsén, Hillevi Karlsson, kör med barn från Gamla Stadens Musikklasser, och det finska bandet Okra Playground. Det hela avslutas med salsadans där publiken erbjuds att dansa med. Från scenen blir det också ett samtal om att och hur kultur och kunskap hör ihop, ett samtal mellan Martin Hellström, rektor på Mälardalens Universitet och Staffan Jonsson, kulturchef på Eskilstuna Kommun.

– Kulturnatten är en uppvisning av Eskilstunas fantastiska kulturliv och ett samlande arrangemang tillgängligt för alla Eskilstunabor att ta del av. Nu är det också sammanlänkat med Kunskapsfesten. Kultur är kunskap och en del av varje människas bildningsresa, säger kulturchef Staffan Jonsson.

Staffan Jonsson.

Färgsprakande final på Nybron

Avslutningen på Kulturnatten blir en färgsprakande show som förenar cirkus, dans och eldkonst under konstnärlig ledning av Mer Dans åt Folket. Avslutningsshowen börjar på Nybron klockan 22.15 och fortsätter sedan ner i Hamnparken.

Kulturnatten samordnas av Eskilstuna Kommun och skapas av alla som deltar, från föreningar, studieförbund och museer till bibliotek, mötesplatser och andra verksamheter som öppnar sina dörrar för invånare, kulturaktörer och besökare att mötas genom kultur.

– Det känns stort att vi är så många som gör detta tillsammans, att vi kan ha över 70 program på mer än 20 olika scener och platser igång samtidigt är verkligen ett kvitto på att Eskilstuna är en kulturstad av rang, säger Therese Jonasson, kulturutvecklare och samordnare av Kulturnatten.

Therese Jonasson.

Hela Kulturnattens program finns att läsa på eskilstunakulturnatt.se.

You May Also Like