Helsingborgs kommun stoppar bidraget till Hemlösas Hus – Som dock räddas från nedläggning tack vare en taxichaufför med hjärtat på rätt ställe

Jag har tidigare skrivit om Hemlösas Hus i Helsingborg som hotas av nedläggning därför att kommunen från och med 1 januari 2025 drar i sitt stöd till verksamheten.

Efter att år efter år minskat bidraget så att det för 2024 bestod av endast 200 000 kronor, blir alltså kommunens bidrag från och med nu noll kronor.

Risken var … Läs mer “Helsingborgs kommun stoppar bidraget till Hemlösas Hus – Som dock räddas från nedläggning tack vare en taxichaufför med hjärtat på rätt ställe”

Read more

Vår välfärd vilar på global exploatering – Hjälporganisationernas dubbla roll

Kari Parman:

Den ekonomiska välfärd vi i den rika delen av världen åtnjuter är inte enbart resultatet av innovation och hårt arbete. Den är till stora delar resultatet av systematisk exploatering av resurser, arbetskraft och samhällen i utsatta delar av världen. Genom historien har kolonialismens arv och nutida globala maktstrukturer säkerställt att rikedomen fortsätter att flöda mot nord, … Läs mer “Vår välfärd vilar på global exploatering – Hjälporganisationernas dubbla roll”

Read more

Statliga sjunde AP-fonden är stor aktieägare i Tesla – Nu är man orolig över Musks politiska makt

Teslas ägare Elon Musk är politisk kompis med Donald Trump. Musk satsade “kampanjbidrag i miljardklassen” till Donald Trumps valkampanj.

Som tack för hjälpen har Trump nu utsett Elon Musk att leda Trumps nya departement för myndighetseffektivisering, som har förkortningen Doge (Department of Government Efficiency).

Jag vet inte om det är en tillfällighet. Men “doge” var under … Läs mer “Statliga sjunde AP-fonden är stor aktieägare i Tesla – Nu är man orolig över Musks politiska makt”

Read more

Aktieägarna inte lottlösa – Utdelningsrekord inför avtalsrörelsen

Börsbolagen kommer att dela ut rekordsummor till ägarna i vår, ändå finns det inga pengar till löneökningar, enligt de av aktieägarna tillsatta direktörerna. Lars Henriksson kommenterar den avtalsrörelse som börjar i januari.

Lars Henrikssons artikel har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

*******

Den 19 december lämnade fackföreningarna inom industrin över sina  blygsamma krav inför 2025 års avtalsförhandlingar, … Läs mer “Aktieägarna inte lottlösa – Utdelningsrekord inför avtalsrörelsen”

Read more

Regeringen vill göra det dyrare med mediciner

Regeringen vill nu höja folks kostnader för receptbelagda mediciner genom att ändra i högkostnadsskyddet. Som högkostnadsskyddet är idag innebär att när du har lagt 1400 kr på receptbelagda mediciner får du en viss rabatt och staten går in och hjälper till att betala för medicinerna.

Och när du kommit upp till ungefär det dubbla så får du medicinerna … Läs mer “Regeringen vill göra det dyrare med mediciner”

Read more

Världens mest jämlika land? Nej, och klyftorna ökar …

Emelie Nord:

För 40 år sedan var Sverige ett av världens mest jämlika länder. Idag ligger vi på plats 17, enligt ginikoefficienten, bakom länder som Ungern, Polen och Slovenien. Trots detta så är Sverige rikare än vad det någonsin har varit, och därför borde ha mer resurser till att skapa ett rättvisare samhälle än vad vi någonsin har … Läs mer “Världens mest jämlika land? Nej, och klyftorna ökar …”

Read more

Finansminister Elisabeth Svantesson: ”Det gynnar alla när högavlönade får lägre skatt”

Kritiken mot regeringens skattesänkningar har varit hård. “Varför ska de med högsta inkomsterna få de största skattesänkningarna”, är det många som frågar sig. Det ökar ju bara klyftorna mellan låg- och högavlönade, mellan fattiga och rika.

Nu rycker finansminister Elisabeth Svantesson (M) ut för att försvara sig med att alla gynnas av att högavlönade får lägre skatt.

“… Läs mer “Finansminister Elisabeth Svantesson: ”Det gynnar alla när högavlönade får lägre skatt””

Read more

—Jag gillar inte ordet “utsatta” områden. “Utsatta” för vad?!

Lars Henrikssons artikel har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

*******

Samhällsforskaren Kristina Alstam slog direkt an tonen när Vänsterpartiets Förortsnätverk ordnade en paneldiskussion om ungdomar i förorter en kväll när en försenad höst just anlänt till Göteborg. Platsen var den legendariska byggnaden Blå Stället i Angered, ett minne från det sjuttiotal då det offentliga gjorde ansträngningar för … Läs mer “—Jag gillar inte ordet “utsatta” områden. “Utsatta” för vad?!”

Read more

En klockren klassbudget

Lars Henrikssons artikel har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Tidöregeringen har levererat. Rejäla skattesänkningar för de rika och skrotad klimat- och miljöpolitik. Enda satsningen är på militären. En klassisk högerbudget om man någonsin såg någon. Arbetarrörelsen behöver bli lika lojal mot sina väljare som högern är mot de rika.

Ordet “reform” stod en gång stod för gemensam … Läs mer “En klockren klassbudget”

Read more

Politik för de välbeställda är tidölagsregeringens melodi

“Nu sänker vi skatten för att få fart på konsumtionen”, säger regeringen – Och sänker skatten mest för högavlönade som redan konsumerar mest av alla

Det är uppenbart att regeringens skattesänkningar genom jobbskatteavdraget främst gynnar de högavlönad som får skattesänkningar med tusentals kronor.

Vanliga knegare som ligger på den under halvan av inkomstskalan, runt 30 000 och lägre, … Läs mer “Politik för de välbeställda är tidölagsregeringens melodi”

Read more

Liberalernas gruppledare Camilla Cederlöf svarar Rolf Waltersson om funkisskatten

Tack Rolf för dina frågor, det är fint att läsa att funktionsrättsfrågorna engagerar. Precis som jag nämnde i pressmeddelandet så är det här viktiga frågor för mig men även för Liberalerna. I år firar LSS 30 år och det är en av de viktigaste frihetsreformerna som införts för människor med funktionsnedsättning.

I Sverige har borgerliga regeringar i omgångar … Läs mer “Liberalernas gruppledare Camilla Cederlöf svarar Rolf Waltersson om funkisskatten”

Read more

Va’ fan ska de ha alla pengarna till?!

Bankerna tjänar flera hundra miljarder, till stor del genom skillnaden mellan inlånings- och utlåningsräntan.

Bara för de fyra storbankerna SEB, Nordea, Handelsbanken och Swedbank noterades en sammanlagd vinst på 200 miljarder kronor 2023. (se lästips)

Men även bankdirektörerna, vd-arna, får sin beskärda del av rovbytet. Aftonbladet har gjort en gedigen granskning av bankdirektörernas löner, övriga förmåner och pensionsavsättningar … Läs mer “Va’ fan ska de ha alla pengarna till?!”

Read more

Kari Parman: Tidölagets skattesänkningar – Ett slag mot välfärden!

Regeringens förslag till skattesänkningar framstår som ett direkt hot mot Sveriges välfärd och infrastruktur. I en tid när resurserna inom vården, skolan och omsorgen redan är ansträngda, väljer man istället att prioritera sänkta skatter framför nödvändiga investeringar i samhällets kärnfunktioner. Detta är ett kortsiktigt och ansvarslöst beslut som riskerar att urholka den välfärd vi alla är beroende av.… Läs mer “Kari Parman: Tidölagets skattesänkningar – Ett slag mot välfärden!”

Read more

Regeringens hemliga utredning ett beställningsjobb – Lägre skatt för riskkapitalister

“Regeringen har i tysthet tillsatt en utredning om riskkapitalisternas bonusar, efter att Skatteverket i våras upptaxerade 67 riskkapitalister med 1,6 miljarder kronor. Den nya utredningen rör upp känslor”, skriver SvD Näringsliv. (se lästips)

Direktivet till denna ”hemliga” utredning, som tillsattes för tre veckor sedan, är att gå de protesterande miljardärerna och riskkapitalisterna till mötes så att de ska … Läs mer “Regeringens hemliga utredning ett beställningsjobb – Lägre skatt för riskkapitalister”

Read more

Statsministerns månadslön har höjts med drygt 7 000 kronor – “Svårare för arbetslösa och sjuka människor”

Statsministern Ulf Kristersson (M) och övriga statsråd i regeringen får höjda arvoden från och med den 1 juli, efter ett beslut från statsarvodesnämnden.

Kristerssons nya lön är 198 000 kronor i månaden – en höjning med 7 326 kronor (3,7 procent).

De andra ministrarna får 156 000 kronor i månadslön.

Det är lätt att betala räkningar när man … Läs mer “Statsministerns månadslön har höjts med drygt 7 000 kronor – “Svårare för arbetslösa och sjuka människor””

Read more

Somliga har mer

Vi vet alla att inkomst och egendom i dagens värld är extremt ojämnt fördelad. Men det kan behövas att vi konfronteras med de konkreta uttrycken för denna ojämlikhet för att vi verkligen ska ta in kunskapen.

I Indien hålls i dagarna ett bröllop. Brudgummen heter Anant Ambani och är son till Mukesh Ambani som är ägare till Indiens … Läs mer “Somliga har mer”

Read more

De rikas lyxkonsumtion måste bort! – Sänk normalarbetstiden!

Denna debattartikel har tidigare varit publicerad som ledare i nättidningen Internationalen.

  • Ett samhälle där vi mår bättre
  • Ett samhälle i samklang med naturen
  • Arbetstidsförkortning centralt för ekosocialism

Tanken på förkortning av arbetstiden har åter aktualiserats i den politiska debatten. Många inom den socialistiska rörelsen har naturligtvis hela tiden sett en arbetstidsförkortning som en central och avgörande reform. Men … Läs mer “De rikas lyxkonsumtion måste bort! – Sänk normalarbetstiden!”

Read more

Den gamla goda tiden

Jag sitter och bläddrar bland gamla bilder i min dator och hittar ett tidningsklipp från 2015 som jag fotat av och sparat för “kommande bruk”.

Klippet handlar om dåvarande vd för Svenskt näringsliv, Carola Lemne, som i en intervju i Dagens Nyheter drömmer sig tillbaka till sin barndom då familjen hade ett hembiträde från Thailand:

”Hon kunde krypa … Läs mer “Den gamla goda tiden”

Read more

Dansen kring guldkalven – En del tycks aldrig få nog

Det talas om religioner och religiös fanatism som ibland tar sig de mest absurda och fasansfulla uttryck.

Men en religion man missar i debatten är Mammon, den gud som allt fler avgudar i vårt sekulariserade samhälle där det blir allt glesare i kyrkbänkarna. Mammon kommer från arameiska och betyder ”rikedom”.

När Jesus varnade ”Ni kan inte tjäna Läs mer “Dansen kring guldkalven – En del tycks aldrig få nog”

Read more

Öppet hus på Eskilstuna Folkhögskola

17 april var det öppet hus vid Eskilstuna Folkhögskola. Jag började dagen med att besöka Retuna och Recycle Design där Folkhögskolan har lokaler och håller kurser “för dig som vill bidra till en bättre värld med hjälp av återbruk, hantverk och omställning” som man beskriver verksamheten i en broschyr.

Jag träffade Alex Fridunger som visade mig runt i … Läs mer “Öppet hus på Eskilstuna Folkhögskola”

Read more

Ny undersökning: Sverige är ett av den rika världens mest ojämlika länder

Sverige befäster sin position som ett av den rika världens mest ojämlika land – Nytt rekord i antalet dollarmiljardärer – samtidigt som köerna till soppköken blir längre.

En ny lista från tidningen Affärsvärlden visar att Sverige har fått ytterligare fyra dollarmiljardärer så att ”vi” nu har 43 dollarmiljardärer.

Med en dollarkurs som nu är 1 dollar för 10,6 … Läs mer “Ny undersökning: Sverige är ett av den rika världens mest ojämlika länder”

Read more

Utbildning om jämlikhet är ”samhällsfarlig vänstervridning” – Är nu förbjudet i Alabama

En ny lag har undertecknats av Alabamas guvernör Kay Ivey. Lagen innebär att det nu blir förbjudet att undervisa om mångfald, jämlikhet och inkludering. Lagen gäller både skolor och universitet.

Lagen är en i raden av åtgärder från den republikanska högern mot vad man anser vara samhällsfarlig vänstervridning.

Man har även lagt fram ett lagförslag om att förbjuda … Läs mer “Utbildning om jämlikhet är ”samhällsfarlig vänstervridning” – Är nu förbjudet i Alabama”

Read more

Skilda världar – olika värden

Det talas om löner och lönehöjningar. Alla vill ha mer. Och alla jämför sina löner med dem som tjänar mera – aldrig med dem som tjänar mindre. Nu läser jag om en stackars sate som fått sin lön sänkt med nästan en fjärdedel.

Det är Börje Ekholm, vd för telekomjätten Ericsson, som på tre år fått sin lön … Läs mer “Skilda världar – olika värden”

Read more

FN-rapport slår fast att nedväxt i förbrukningen av naturresurser är en akut nödvändighet

Från politiska och ekonomiska makthavare framställs ekonomisk tillväxt som ett självklart och oerhört viktigt mål. Om BNP under ett år växt med låt oss säga bara en procent ses detta som bekymmersamt, och mediernas så kallade ekonomikommentatorer instämmer unisont i klagosången.

Kritik mot detta ytliga och farliga synsätt har länge framförts, och även så i en nyligen publicerad … Läs mer “FN-rapport slår fast att nedväxt i förbrukningen av naturresurser är en akut nödvändighet”

Read more

Det är synd om en stackars vd som “råkat” få en hög lön

Jag kollade programmet Ekonomibyrån på SVT. Det var 26 januari och den här gången var temat; “Vad är en chef värd?”

Så här beskriver SVT det här avsnittet:

Världens mest förmögna personer blir allt rikare. Och vd:ar i svenska börsbolag får höjda löner (och bonusar, min anmärkning) trots kärva tider. De bäst betalda tjänar flera miljoner kronor Läs mer “Det är synd om en stackars vd som “råkat” få en hög lön”

Read more

Höj skatten för höginkomsttagarna!

Annika Rullgård:

Ordet “Sverige-bilden” förekommer om och om igen på senare tid. Människor från andra länder lär inte längre vilja söka sig till Sverige eftersom Sverige-bilden blivit dålig. Det grova våldet har blivit vardag. Dessutom florerar rykten om, både inom och utom landet, att socialtjänsten kidnappar barn.

Politiker och folk i allmänhet har i debattartiklar och insändare framfört … Läs mer “Höj skatten för höginkomsttagarna!”

Read more

Det här med den höjda brytpunkten för statlig skatt

Insändarskribenten Anna Olsson tycks mena att minskning av skillnader i disponibla inkomster (inkomster efter skatt, nettoinkomster) ska, då skattepolitik används, ske genom tydliga politiskt motiverade beslut, och inte genom att till exempel indexuppräkning utifrån inflationen av den så kallade brytpunkten undviks.

Brytpunkten ligger nu, 2023, vid en årsinkomst på 613 900 kronor (683 200 för den som fyllt Läs mer “Det här med den höjda brytpunkten för statlig skatt”

Read more

Månlandningar: framsteg för mänskligheten eller uttryck för kall omänsklighet?

Är att landa på månen – i dessa tider av ökande svält, dricksvattenbrist, klimathot och accelererande massutrotning av vår jords livsformer – ett framsteg för mänskligheten?

Nu har Indien lyckats med det! Att som första nation landa på månens sydpol. Eventuellt ska det finnas vatten där.

Ska dom buteljera det på plats och sända tillbaka det till de … Läs mer “Månlandningar: framsteg för mänskligheten eller uttryck för kall omänsklighet?”

Read more

För en ny världsordning

  • José Ernesto Nováez Guerrero, kubansk författare och journalist, skriver här om hur han ser på krisen för den globala kapitalismen och villkoren för kampen för en anständig värld. Al Mayadeen Español 230807. Artikeln är översatt av Christine Vaple, och tidigare publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Vi befinner oss i en tid då vi kan se en tydlig kursändring … Läs mer “För en ny världsordning”

Read more