Att stödja politiska partier på högerkanten kräver, för att uttrycka det milt, en monumental blindhet inför samhällets utveckling och den politik som format den. Marknadsliberalismen, med sin tro på att fria marknader och minimal statlig inblandning är lösningen på alla problem, har dominerat den politiska agendan i decennier. Resultatet är tydligt: ökade ekonomiska klyftor, urholkade välfärdssystem … Läs mer “Den skadliga marknadsliberalismen”
I den mänskliga historien uppdykande idéströmningar har ofta förknippats med enskilda personer, som ibland setts som den eller den idéströmningens upphov. Som Aristoteles, Thomas av Aquino, Martin Luther, Adam Smith, Karl Marx, Sigmund Freud, John Maynard Keynes … För att nämna bara några. Exemplen kan mångfaldigas.
Linus Larssons Del 1 om nyliberalism, hopplöshet och kriminalitet finns här.
Som vi tidigare sett bidrar nyliberalism till hopplöshet i ett samhälle genom att främja en politik och ideologi som betonar marknadens prioritet och statens begränsade roll, vilket påverkar samhällsstrukturen på flera negativa sätt.
Debatten om de höga elpriserna rasar, och varje vinter hörs samma klagomål från alla håll och kanter. Folk är upprörda över sina elräkningar och kräver att någon ska ”göra något”. Men varför detta gnäll, egentligen? Ni har själva röstat fram den elmarknad vi har idag – en marknad där elen är privatiserad, avreglerad och priset styrs … Läs mer “Gnäll inte – ni fick precis vad ni röstade för!”
Debattören Linus Larsson är till vardags lärare vid Åsa Folkhögskola. Här följer den första delen, där Linus Larsson reflekterar kring några av nyliberalismens konsekvenser. Del 2 publiceras inom kort.
*******
Ett relativt nytt samhällsproblem i Sverige är att många väljer den kriminella banan. Politikerna tävlar i forskningsfrånvända åtgärder och en initierad debatt om orsakerna bakom saknas.
Kjell Östbergs artikel har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.
Det nya partiprogram som antogs på Vänsterpartiets kongress i våras slår tydligt fast att “Vi vänder oss mot militarisering och kapprustning”. Hur ska man då förstå att partiledningen och riksdagsgruppen trots det slutit upp bakom den största förstärkning av den svenska militären som genomförts på mer än ett … Läs mer “Kjell Östberg om V och regeringsfrågan: Trycket underifrån är socialisters främsta verktyg”
Att vara ideologiskt driven, politiskt medveten och dessutom ha förmåga till empati är en förbannelse i en allt mer polariserad värld av egoism och politisk analfabetism. Trots att vi kan lära oss så mycket av historien, både andras och vår egen blir man desillusionerad inför den oändliga dumhet som är så utmärkande för den stora massan. … Läs mer “Marknadsdyrkan och militarism – Arbetarrörelsens politiska ledning har havererat”
Artikelförfattaren Pär Salander har tidigare i eFOLKET skrivit flera artiklar inom det utrikespolitiska området. Han är nu nybliven medlem av redaktionen. Till vardags är han professor emeritus i socialt arbete vid Umeå Universitet.
Skumpan uppdrucken, fyrverkerierna uppskjutna och de flesta av oss har återgått till sina arbeten nu när vi kommit en bit in på det nya året. Men vi får inte glömma ryggsäcken från tidigare år som vi fått med oss in i framtiden. En ryggsäck välfylld med utmaningar som kräver en gedigen arbetsinsats om vi ska komma … Läs mer “Tillståndet i riket – Vart är vi på väg?”
Denna kommentar till utgången av gårdagens presidentval i Argentina publicerades tidigare idag på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida. Översättningen har gjorts av Christine Vaple.
********
Med anledning av att den extreme högerpopulisten Javier Milei igår vann presidentvalet i Argentina, skrev Michel Torres, programledare för det kubanska tv-programmet Con Filo, följande inlägg på Facebook. Illustrationerna är från Yoermes González Haramboures och … Läs mer “Argentina: Den fascistoide nyliberalen Milei vann presidentvalet”
Lars Taxéns insändare har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.
Dagens brist på läkemedel har tvingat regeringen att agera. Man uppmanar kroniskt sjuka att lägga till extra doser i sina medicinförråd. I stället för att ha medicin för den närmaste veckan bör varje person, som är beroende av kontinuerlig medicinering, ha ett förråd för omkring en månad framåt.… Läs mer “Varför råder det läkemedelsbrist?”
Denna debattartikel har tidigare varit publicerad som ledare i tidningen Internationalen.
Verkliga priset för nyliberalismen
Högerflum att tro på hårda tag
Utan social politik ingen framtid
Det är ett mycket speciellt politiskt tillstånd som uppstår när den mest politiskt passiva regeringen någonsin ska framställa sig själv som handlingskraftig. Det skapar en slags uppskruvad apati, ett akut stillestånd, där … Läs mer “Utan ändrad kurs finns det inget slut på skjutningarna”
Thorengruppen, som är en av Sveriges största skolkoncerner, har åter hamnat i blåsväder. Det är SVT som i en granskning visar att skolkoncernen har brutit mot lagen när det gäller att ge eleverna den undervisning de har rätt till.
Sverige var först i världen med att avreglera järnvägen. Andra länder tog efter. Systemet visade sig vara en katastrof för både arbetare och samhälle. Nu kräver järnvägsarbetare i bland annat USA, Storbritannien och Frankrike ett system som fungerar. I Sverige är det förhållandevis tyst. För tio år sedan kom journalisten och författaren Mikael Nybergs bok Det stora tågrånet. … Läs mer “Urspårat – “Systemet framkallar idioti””
Att okunnighet, arrogans, egoism och högmod blivit kännetecknande inte bara för överklassen utan även för den ytliga och lösaktiga medelklassen som lever på kredit är bedrövligt och nedslående.
Hur kommer det sig att majoriteten av landets tillgångar kontrolleras av en handfull familjer, att ansvaret för inflationsbekämpning alltid läggs på löntagarkollektivet emedan höginkomsttagare skor sig för glatta livet samtidigt … Läs mer “Vart är vi på väg?”
Emma Lundströms krönika har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.
Morgon. Gnistrande sol. Minus sjutton grader. En ilsken, helt vanlig förkylning som satt sig i bihålorna. Det allmänna tillståndet i samhället känns i axlarna. Uppförsbacke till utlämningsstället på hörnet. Butik & Spel. Jag ska returnera ett paket, posta ett brev till Finland och hämta ut ett paket.
All through the 1980s and 1990s, professorial mountebanks like James Q. Wilson and Charles Murray grew plump from best sellers about the criminal, probably innate, propensities of the “underclass,” about the pathology of poverty, the teen predators, the collapse of morals, the irresponsibility of teen moms.
Rasmus Klockljungs debattartikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.
Sänkt bränsleskatt och ny kärnkraft var inför valet Tidöpartiernas mest välkända frågor när det gällde miljö- och klimatpolitik. Dessutom innebär minskningen av reduktionsplikten enligt Naturvårdsverket att Sveriges utsläpp ökar med hela tio procent. Sveriges miljöorganisationer ger budgeten tummen ner.
Varje samhälle bedöms efter hur det behandlar sina svagaste och mest utsatta medborgare. Det är destruktivt att missgynna dessa än att försöka hålla ihop samhället. Att utjämna klyftor och bygga ett samhälle som P-A Hanssons uttryckte det “inte har några styvbarn”.
Ur det här perspektivet bör vi analysera de grundläggande orsakerna till påskkravallerna. Sverige har efter decennier av … Läs mer “Tankar om påskkravallerna”
Jag letar bland mina äldre bilder och hittar den här bilden på Jan Björklund från 21 oktober 2014. En reklamtavla som förmodligen blivit kvarglömd efter valet 2014 i samband med ombyggnaden av Fristadstorget i Eskilstuna.
“Rösta för skolan”.
Vilka floskler. Finns det någon som vill rösta “Mot skolan”?
För innehållet i texterna svarar författaren. eFOLKETs redaktion står inte för alla meningar som framförs.
*****
Tre texter av Hans Norebrink – Vårdarbetare (patienttransportör) på Sahlgrenska sjukhuset i 30 år. journalist 7 år fokuserad på arbetslivet, Recensent på vänstersajten “Anders Svensson Zaramis” och andra vänstermedia. Volontär 6 år i Afrika, Asien och Latinamerika. Fil mag i internationella relationer … Läs mer “Funderingar om nyliberalism, nationalism/internationalism och sociobiologi”
I går kväll (16 augusti) larmades det om skottlossningen i en av Linköpings stadsdelar. Först verkade det vara falskt larm, om så varit hade det visat, om inte annat, på oron och nervositeten nu i detta. Tyvärr var det inte så utan en ung man sitter anhållen för mordförsök.
Förvandlingen av Centerns Ungdomsförbund är som en variant av Dr Jekyll och Mr Hyde
Från andra halvan av 1960-talet och fram till en bit in på 1980-talet fanns en radikal gren av Centerrörelsen som lite skämtsamt kallades “Åsa-Nisse-marxister”.
Pandemin orsakad av Covid-19 kan ses som svar på nyliberal globalisering och de stora jordbruksföretagens övertagande av kontrollen av stora jordbruksmarker i hela världen och som omvandlat dessa till monokulturer, skriver redaktionen för den US-amerikanska marxistiska tidskriften Monthly Review (June 2021,Volume 73, Number 2).
När arbetarrörelsen började sin kamp för ett bättre samhälle var det utifrån ett kollektivt klassperspektiv. Det skulle byggas ett samhälle som hade sin grund i ett solidariskt betraktelsesätt och med rättvisa som rättesnöre. Det handlade om att bryta med det avskydda klassamhälle som 1800-talets industrialism skapat.
Arbetarrörelsen var övertygad och med bestämdhet och självmedvetenhet tog de politiska steg … Läs mer “Vart är vi på väg?!”
Vi läser och hör i media om profitskolorna var och varannan dag. Det är vittnesmål om hur ägarna beter sig för att hålla kostnaderna nere och vinsterna uppe.
I avsnitt 2 av eFOLKETs Podcast fortsätter Linus Bouvin och Jakob Pettersson sina studier i konceptet Nyliberalism.
Vad för effekter hade den nyliberala revolutionen på livskvaliteten, politiken och vardagen? Vi diskuterar argumenten för nyliberalismen, konsumismen, Sveriges transformation, Rysslands chockterapi, och hur kapitalismen har undergrävt demokratin globalt.
I eFOLKETs första podavsnitt påbörjar Linus Bouvin och Jakob Pettersson sina studier i konceptet Nyliberalism. Vad betyder det egentligen? Var kommer den ifrån, och vilka låg bakom dess framfart?
Musik: Jakob Pettersson
Källor för klipp:
3:42: Ronald Reagans invigningstal från 1981
4:05 Margaret Thatcher’s tal på “Conservative Party conference” från 1983
Detta debattinlägg har skrivits av Kjell Östberg, historiker och aktiv i Socialistisk Politik.
Varför väljer Sverige att lita på att medborgarna följer experternas råd? Varför behöver inte befolkningen låsas in och övervakas? Som samtidshistoriker har jag ett förslag till svar.