Skumpan uppdrucken, fyrverkerierna uppskjutna och de flesta av oss har återgått till sina arbeten nu när vi kommit en bit in på det nya året. Men vi får inte glömma … Läs mer “Tillståndet i riket – Vart är vi på väg?”
Denna kommentar till utgången av gårdagens presidentval i Argentina publicerades tidigare idag på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida. Översättningen har gjorts av Christine Vaple.
Lars Taxéns insändare har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.
Dagens brist på läkemedel har tvingat regeringen att agera. Man uppmanar kroniskt sjuka att lägga till extra doser i sina medicinförråd. I … Läs mer “Varför råder det läkemedelsbrist?”
Sverige var först i världen med att avreglera järnvägen. Andra länder tog efter. Systemet visade sig vara en katastrof för både arbetare och samhälle. Nu kräver järnvägsarbetare i bland annat USA, Storbritannien … Läs mer “Urspårat – “Systemet framkallar idioti””
Att okunnighet, arrogans, egoism och högmod blivit kännetecknande inte bara för överklassen utan även för den ytliga och lösaktiga medelklassen som lever på kredit är bedrövligt och nedslående.
Emma Lundströms krönika har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.
Morgon. Gnistrande sol. Minus sjutton grader. En ilsken, helt vanlig förkylning som satt sig i bihålorna. Det allmänna tillståndet i samhället känns … Läs mer ““Det är den här jävla kapitalismen””
Varje samhälle bedöms efter hur det behandlar sina svagaste och mest utsatta medborgare. Det är destruktivt att missgynna dessa än att försöka hålla ihop samhället. Att utjämna klyftor och bygga ett samhälle … Läs mer “Tankar om påskkravallerna”
Jag letar bland mina äldre bilder och hittar den här bilden på Jan Björklund från 21 oktober 2014. En reklamtavla som förmodligen blivit kvarglömd efter valet 2014 i samband med ombyggnaden av … Läs mer ““Rösta för skolan””
Pandemin orsakad av Covid-19 kan ses som svar på nyliberal globalisering och de stora jordbruksföretagens övertagande av kontrollen av stora jordbruksmarker i hela världen och som omvandlat dessa till monokulturer, skriver redaktionen … Läs mer “Den nyliberala globaliseringen och Covid-19”
När arbetarrörelsen började sin kamp för ett bättre samhälle var det utifrån ett kollektivt klassperspektiv. Det skulle byggas ett samhälle som hade sin grund i ett solidariskt betraktelsesätt och med rättvisa som … Läs mer “Vart är vi på väg?!”
Vi läser och hör i media om profitskolorna var och varannan dag. Det är vittnesmål om hur ägarna beter sig för att hålla kostnaderna nere och vinsterna uppe.
I eFOLKETs första podavsnitt påbörjar Linus Bouvin och Jakob Pettersson sina studier i konceptet Nyliberalism. Vad betyder det egentligen? Var kommer den ifrån, och vilka låg bakom dess framfart?
I Karantäntankar – del 1 resonerade jag om ursprunget till själva Coronaviruset, det olyckliga konsumerandet av vilda djur med virusstammar vi inte har en susning om. I Karantäntankar – del 2 skrev … Läs mer “Karantäntankar – del 3”
Brist på skyddsutrustning råder nu i de tre storstadsregionerna, kanske även på flera ställen. Nu visar det sej att regionerna helt enkelt har strukit Socialstyrelsens och Folkhälsomyndighetens direktiv om lagerhållning inför pandemier.… Läs mer “Pandemi, lagerlöshet och nyliberalism”
I sitt valmanifest inför valet förbinder sej Labour-partiet i Storbritannien att återföra privatiserad egendom till den offentliga sektorn (stat och kommuner).
Har under säkert tjugo år högt och tydligt försökt diskutera arbetarrörelsens problem med sin självbild. Att tro att arbetarrörelsen fortfarande är en samhällsförändrande kraft är illusoriskt. Det är fakta att så inte … Läs mer “De störande rösterna från köket”