Regeringens tillsatta utredning om betygsinflationen handlar inte om att kritisera eller ifrågasätta friskolemarknaden

I ett tidigare inlägg skrev jag om regeringens utredare, Magnus Henrekson, själv har ett förflutet som styrelseledamot i Engelska skola i Strängnäs – en skola som avslöjats helt nyligen av Skolinspektionen för … Läs mer “Regeringens tillsatta utredning om betygsinflationen handlar inte om att kritisera eller ifrågasätta friskolemarknaden”

Read more

Regeringen tillsätter utredning för att stoppa betygsinflationen – Utredaren sitter i styrelsen för en friskola som sätter “glädjebetyg”

Marknadsskolan där skolorna ska konkurrera om “de vandrande skolpengarna”, det vill säga eleverna, har resulterat i en skenande betygsinflation.

“Regeringen tillsätter därför en utredning som ska titta på hur betygssystemet kan förändras Läs mer “Regeringen tillsätter utredning för att stoppa betygsinflationen – Utredaren sitter i styrelsen för en friskola som sätter “glädjebetyg””

Read more

Varför ska man tro på vad skolministern säger när hon knappast själv tror på vad hon säger

Gång på gång hör vi vår nya skolminister Lotta Edholm (L) uttala sig om skolan. När hon får frågor om marknadsskolornas stora vinstuttag och om glädjebetygen, lägger hon pannan i djupa veck … Läs mer “Varför ska man tro på vad skolministern säger när hon knappast själv tror på vad hon säger”

Read more

Nu är det krig i skolan – Regeringen sätter in Totalförsvaret för att få ordning i klassen

Ska man skratta eller gråta åt eländet? Nu har det gått så långt med marknadiseringen, privatiseringen och kommersialiseringen av den svenska skolan att vi inte ens vet vilka som äger de så … Läs mer “Nu är det krig i skolan – Regeringen sätter in Totalförsvaret för att få ordning i klassen”

Read more

Friskolebranschen ett lönsamt lurendrejeri – Politiker slår mynt av egna skolbeslut

Jag fick syn på en artikel i SvD som handlar om att politiker är överrepresenterade som ägare och styrelseledamöter i friskolor. Artikeln utgår från boken: “De expansiva”, som är skriven av Marcus … Läs mer “Friskolebranschen ett lönsamt lurendrejeri – Politiker slår mynt av egna skolbeslut”

Read more

L, C, M, KD och SD har nu röstat nej till att införa offentlighetsprincipen i alla skolor …

Enligt tidigare beslut blev privatskolor undantagna från offentlighetsprincipen när det gäller lärartäthet, andelen behöriga lärare, skolresultat och mycket annat med motiveringen att detta är “affärshemligheter”.

Det var SCB (statistiska centralbyrån) som beslutade … Läs mer “L, C, M, KD och SD har nu röstat nej till att införa offentlighetsprincipen i alla skolor …”

Read more

Skolan som vinstmaskin – Och hur man som ägare av en skola kan vara fördomsfri på arbetstid och rabiat islamofob på fritiden

I senaste numret, nummer 36, av Dagens Samhälle (DS), som ges ut av SKR (Sveriges kommuner och regioner), är första sidans rubrik Skolan som vinstmaskin.

Förslaget om att sänka skolpengen har Läs mer “Skolan som vinstmaskin – Och hur man som ägare av en skola kan vara fördomsfri på arbetstid och rabiat islamofob på fritiden”

Read more

Går det att kombinera offentlighetsprincipen med fri företagsamhet och affärshemligheter

Stora delar av vårat skolsystem han blivit krass affärsverksamhet. Skattepengar avsedda för skolundervisning förvandlas till vinster som stoppas i privata fickor. De så kallade “friskolorna”, som jag vill kalla för privatskolor, ser … Läs mer “Går det att kombinera offentlighetsprincipen med fri företagsamhet och affärshemligheter”

Read more