Bild: mmreyesa / pixabay.

Tankar om påskkravallerna

Varje samhälle bedöms efter hur det behandlar sina svagaste och mest utsatta medborgare. Det är destruktivt att missgynna dessa än att försöka hålla ihop samhället. Att utjämna klyftor och bygga ett samhälle som P-A Hanssons uttryckte det “inte har några styvbarn”.

Ur det här perspektivet bör vi analysera de grundläggande orsakerna till påskkravallerna. Sverige har efter decennier av nyliberal politik eroderat. Misslyckandet i integrationspolitiken har skapat en underklass av fattiga och ett samhälle där invandraren som ses inte som en tillgång utan en belastning. Ett narrativ av underliggande rasism är också en konsekvens av nyliberal människosyn.

Kriminalitet är inget någon föds med utan det är produkten av samhälleliga förhållanden. Men även extremism frodas i ett otryggt samhälle som skapar olika typer av motsättningar.
Påskkravallerna är en spegel av ett samhälle som slits sönder. Detta är inget försvar för huliganism och kriminalitet, men en del av förklaringen till det eländiga vi såg på nyheterna under påsken 2022. Nyliberalism är konkurrens och monetär människosyn som skapar kaos och underminerar demokratin. Dess yttersta konsekvens är anarki och fascism.

Ingemar E.L. Göransson, Linköping

You May Also Like