Bild: Steve Buissinne / Pixabay.

Vi har själva skapat “monstret” och nu får vi betala för det nyliberala samhällsexperimentet

I går kväll (16 augusti) larmades det om skottlossningen i en av Linköpings stadsdelar. Först verkade det vara falskt larm, om så varit hade det visat, om inte annat, på oron och nervositeten nu i detta. Tyvärr var det inte så utan en ung man sitter anhållen för mordförsök.

Det har under några få månader skett skjutningar i en annan stadsdel. Skjutningar som tagit två unga människors liv och svårt skadat en annan yngling. I natt sköts två andra unga män ner i en Stockholmsförort. Båda avled.

Vad är det som sker och varför sker det just nu?

Det finns de (framförallt på sociala medier) som har enkla förklaringar men sanningen är nog mer komplicerad än att det nyttjar att peka ut ohörda syndabockar.
Sverige idag är ett annat samhälle än det var för trettio år sedan. Det är ett klassamhälle där de sociala orättvisorna är större än på ett sekel. Den nyliberala politiken har sprängt det som fanns av det s.k. folkhemmets samhällskontrakt. Idag är det en arbetslöshet på strax under 10% inget som upprör som det skulle gjort för 35 år sedan. Politiken som samhällsverktyg har förpassas och ersatts av marknadens hårda regim.

Detta har skapat en underklass som lever ett liv utan hopp och framtidstro. Sådana saker som ungdomsgårdar som kunde tidigt fånga upp de ungdomar som var på att glida in på en farlig väg finns inte längre. De var inte lönsamma. Skolan är idag en kommersiell institution vilket gör att de som har svårt eller är omotiverade finner ringa stöd där.

Men även polisen har drabbats av samma röta som lönsamhetstänkandet innebär. En polis tvingas idag ägna upp till halva arbetstiden åt rapportskrivande då antalet civilanställda har “rationaliserats” bort. Men också de återupprepade omorganisationerna av polisens arbete har säkerligen påverkat negativt det polisiära arbetet.

Otrygga människor ger ett otryggt samhälle. Ett kommersialiserat samhälle skapar sociala klyftor som i sin tur ger hopplöshet, misär och förlorad framtidstro. Medborgarna reduceras till “kunder” och förlorar sin betydelse som medborgare.

Det finns ingen enkel fix för att lösa den existerande krisen med dess våldsspiral. Det kräver en helt annan politik och samhälle. Vi har själva skapat “monstret” och nu får vi betala för det nyliberala samhällsexperimentet. Det är måhända en gammal sanning, det är enkelt att riva ner men mödosamt att bygga upp.

Ingemar E L Göransson, 17/8-2021

Vi behöver stöd från dig!

Vi vill kunna fortsätta och bygga ut vår oberoende och granskande journalistik. Vi tar inte in annonser eller har presstöd. Vårt arbete sker på ideell grund, men vi har kostnader för lokalhyra och teknisk utrustning. Därför behöver vi stöd från våra läsare… Läs mer

Swisha valfritt belopp till: 123-4673182

—eFOLKET:s redaktion

You May Also Like