Argentina: Den fascistoide nyliberalen Milei vann presidentvalet

Denna kommentar till utgången av gårdagens presidentval i Argentina publicerades tidigare idag på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida. Översättningen har gjorts av Christine Vaple.

********

Med anledning av att den extreme högerpopulisten Javier Milei igår vann presidentvalet i Argentina, skrev  Michel Torres, programledare för det kubanska tv-programmet Con Filo, följande inlägg på Facebook. Illustrationerna är från Yoermes González Haramboures och den argentinska poeten Kari Krenns Facebooksidor.

*******

Poeten Karel Alexei Leyva Ferrer påminde mig om det nyligen: den långa kön på bokmässan i Buenos Aires, i väntan på Javier Mileis autograf. Vi var där för att representera Kuba, närmare bestämt Havanna, som var hedersgäst vid evenemanget. Han berättade för mig att han i det ögonblicket visste att Milei skulle bli president. Jag underskattade honom verkligen. Hur skulle den galningen kunna bli president?

“Den gamla världen dör, den nya världen dröjer och i detta skymningsmörker dyker monstren upp.” Sagt av den italienske marxisten Antonio Gramsci, som avled 1937 i fängelse under den fascistiska Mussolini-diktaturen.

Återigen, den (inte så trevliga) överraskningen att det osannolika, det ologiska, det irrationella, kröns med seger vid valurnorna: det hände med Trump i USA, den orangeblonde med den majestätiska posen, mannen som verkade kunna säga vad som helst utan konsekvenser; och det hände med Bolsonaro, Brasiliens egen Messias som erkänner sig själv som fascistoid, lika misogyn och storslagen som sin US-amerikanska motsvarighet, som nådde toppen med stöd av evangelister och reaktionärer.

I båda fallen stödde massorna (det som ibland kallas “folket”) dem i stor utsträckning. På sätt och vis förkroppsligade de anti-etablissemangsstämningen, frustrationen hos arbetare som inte kände sig representerade av den traditionella politiska klassen, som till och med kände sig förrådda.

Samma sak verkar hända med Milei. Ja, han har uppenbarligen en enorm psykisk störning, ett psykiatriskt skolboksfall, men…. är inte de som alltid säger sanningen galna människor? Ja, han har en extremistisk retorik, ohållbar i praktiken, i lika delar våldsam och absurd, men…. har de vältaliga, de välkammade löst våra problem? ?

Oavsett om det är i Argentina, Brasilien eller till och med USA, ligger extremhögerns framgångar (bortsett från okunnigheten och apatin hos många väljare) i misslyckandet för det som kallas “vänstern”, det abstrakta alternativet som ofta inte är något annat än fagert tal.

Avsaknaden av ett verkligt revolutionärt, radikalt ledarskap som bryter mönstret, som återuppfinner hoppet, gör politiker som Milei, Trump eller Bolsonaro starkare, då de åtminstone verkar vara ett hot mot nationernas och världens stabilitet. Och är inte apokalypsen aptitretande när man förlorat tron?

 

Poeten såg detta mycket tydligt. Det gjorde inte jag. Det är därför poeter är som de är och en annan fortsätter att smula sönder verser och snubbla genom livet. Jag vågar inte förutsäga vad som kommer att hända med Argentina i framtiden, om företagsägarna (de som står i kulisserna) kommer att ge Milei fria tyglar eller om de kommer att ta över landet.

Det jag vet är att, för Kuba och för varje nation som satsar på en annan värld, på det verkliga alternativet till status quo, framträder en ny fiende, i Maradonas och Ches land, i San Martíns nation, i hemlandet för Piazzolas tango och Fitos och Spinettas rock. Och det är sorgligt … Även om vi vet att allt kommer att gå över och att bättre tider, även om de dröjer, kommer att komma.

När? Jag vet inte. Jag trodde inte ens att Milei skulle vinna. Fråga någon poet du har i närheten. De är (och kommer alltid att vara) närmare sanningen.

Michel E. Torres Corona,
Facebook 231119 / cv

You May Also Like