Pedro Hietanen. Bilden från Tanssiin.Fi (tanssiin.fi).

Den legendariske dragspelaren Pedro Hietanen har avlidit

Vi nås nu av den sorgliga nyheten att den finländske dragspelsgiganten Pedro Hietanen lämnat oss. Han avled den 6 december, på Finlands flaggdag. För de allra flesta av oss är Hietanen (vars egentliga förnamn var Heikki) känd som M.A. Numminens ackompanjerande dragspelare och pianist. De två samarbetade i 40 år.

Hietanen började i lokala dansorkestrar runt Kouvola. Snart fick han också j obb som ackompanjerande olika kända schlagerartister. Han kom så småningom att bli känd som kompositör, producent och dirigent. Band som han kom att spela i var Pepe Willbergs band och Wigwam.

Men det är som sagt hans mångåriga samarbete med M. A. Numminen som gett honom störst uppmärksamhet. Även om han 1980 vid sidan om bildade bandet Pedros Heavy Gentlemen.

Tillsammans skapade M. A. och Pedro en mycket karaktäristisk form av komisk musik. Låtar som Som en gummiboll kommer jag tillbaks till dej och Jag har sett fröken Ellen uti badet glöms inte om man en gång hört dem. Och det tar aldrig många takter innan man förstår vilka som spelar. Hietanens dragspel och Numminens säregna stämma och sexsträngade banjo är inte svåra att identifiera. Den fantastiska duon har nu decimerats men deras musik kommer att spelas och minnas mycket länge än.

Peter Widén

Lästips:

För läsare som behärskar finska: Tanssimuusikkona aloittanut Pedro Hietanen on kuollut – minnesord Tanssiin.Fi.

Musikern Pedro Hietanen har dött – Svenska Yle.

Den fjärde december publicerade eFOLKET en artikel av Rolf Karlman, just om M.A. Numminen och Pedro Hietanen.

Apropå Finlands instundande flaggdag 6/12: Rolf Karlman om Mauri Antero Numminen

You May Also Like