Foto. Rolf Waltersson.

Folkets hus i Sparreholm

Jag har vid flera tillfällen åkt igenom Sparreholm, en liten ort som ligger i Flens kommun i hjärtat av Sörmland.

I Sparreholm finns ett vackert Folkets hus. När jag var i närheten av Sparreholm för några dagar sedan stannade jag till och knäppte några bilder på den anrika byggnaden som ser väl underhållen ut och i gott skick.

Från Hyltinge hembygdsförening hittar jag information om Sparreholms Folkets hus:

Sparreholms Folkets hus invigdes 28 augusti 1904. Samhället förfogade då över ett storslaget föreningshus, som inte bara bestod av en samlingslokal utan också av affärs- och bostadslägenheter.

Affärslokalen uthyrdes först till Hilmer Nilsson, som bedrev kött- och livsmedelsaffär. Han hade också monopol på servering av mat, kaffe och drycker inom föreningens område. När konsumtionsföreningen hade byggt en affärsfastighet år 1912 på tomten Haga nr 9 tillhörande Folkets hus, drev de en kooperativ servering i lokalen under Folkets hus, Hyltinge hembygdsförening.

Folkets hus-rörelsen startades av arbetarrörelsen under 1890-talet då man började bygga egna samlingslokaler att använda för politiska möten, studiecirklar och annat.

Sveriges första Folkets hus byggdes i Malmö 1891.

Idag är Folkets hus-rörelsen död och begraven. De Folkets hus-byggnader som finns kvar används nu för helt andra ändamål.

En skylt på Folkets hus i Sparreholm visar att det idag bland annat är vandrarhem.

Från Hyltinge hembygdsförening hittar jag även några gamla svartvita foton på Folkets hus. Bland annat en intressant bild från invigningen 28 augusti 1904, och en bild från 1903 vid en tillställning för att samla in pengar till byggandet av Folkets hus.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like