Ärkebiskop Svenska kyrkan. Samtliga bilder är avfotade från TV-rutan i samband med ceremoni i Uppsala domkyrka den 24 november.

Svenska kyrkan ber offentligt samerna om ursäkt

Samma dag, 24 november, med den något kaosartade tillställningen i riksdagen, ägde ett annat viktigt möte rum. Det var ett möte i Uppsala domkyrka där Svenska kyrkan offentligt bad samerna om ursäkt för kyrkans delaktighet i Sveriges koloniala historia gentemot samerna.

Den offentliga ursäkten framfördes av ärkebiskop Antje Jackelén:

“Vi måste kännas vid den mörka historien, även om det gör ont. När vi har svikit det samiska folket, har vi också svikit oss själva och Gud.

Detta är ett viktigt steg framåt efter att Samiska rådet i Svenska kyrkan har uttryckt att sannings- och försoningsprocessen kommit till den punkt där det är lämpligt för Svenska kyrkan att uttala en ursäkt”, säger ärkebiskopen Antje Jackelén.

I samband med den här försoningsprocessen har Svenska kyrkan åtta åtaganden. Här är några av dessa åtta åtaganden:

  • Öka kunskapen och medvetenheten om kyrkans historiska relationer och övergrepp mot samerna och konsekvenserna av detta.
  • Öka kunskapen om och respekten för urfolksrätten principer inom Svenska kyrkan och i samhället.
  • Stärka samiska barn och unga i deras identitet och andliga utveckling.

Den officiella ursäkten kommer att framföras vid två tillfällen: dels vid kyrkomötets högtidsgudstjänst onsdag 24 november i Uppsala domkyrka, samt vid det planerade samiska dialogmötet Ságastallmat 2 i Luleå den 21-23 oktober 2022.

Vid mötet i Uppsala domkyrka närvarade, förutom representanter för den samiska befolkningen, även internationella vittnen.

Sara-Elvira Kuhmunen deltog vid dagen gudstjänst 24 november. Hon är själv same och representerar andra unga samer i Sverige. Hon tycker att ursäkten är viktig för att samer ska kunna gå vidare i livet. Men hon säger också att det är viktigt att inte glömma det som har hänt:

“Jag känner väl att det är dags att gå vidare. Så klart ska vi inte glömma det som har hänt. Det är viktigt att veta vad som har skett genom historien och hur kyrkan har behandlat oss. Men för att vi ska kunna komma vidare med vår framtid så måste vi ta emot ursäkten”, säger hon till Sveriges Radio idag 24 november.

Vid ett nyhetsinslag på radion fick ärkebiskopen Antje Jackelén frågan om hur det här kunde hända.

Hon svarade med att det nog var “tidsandan”. Att det är lätt att dras med i den rådande tidsandan utan att närmare reflektera.

Så kan det säkert vara. Och det är något vi bör tänka på i vår förträfflighet när vi slår oss för bröstet och hävdar i alla situationer att det är vårat sätt att leva, vårat nuvarande sätt att se på saker och ting, som är det allena saliggörande.

Undrar vad framtida generationer kommer att säga om den “tidsanda” vi nu lever under. Då tänker jag inte minst på klimathotet och det sätt vi lever när vi tär på jordens begränsade naturresurser som om vi hade 4 jordklot att ösa resurser ur

Att det var “tidsandan” som gjorde att vi överkonsumerade prylar i en rasande takt.

Läs- och lyssnartips:

Rolf Waltersson

You May Also Like