Boktips: HEADY DAZE The Mission Years 1985–1990 av Wayne Hussey

Publicerat av Omnibus Books april 2023.

Heady Daze av Wayne Hussey är den andra delen av självbiografin som handlar om Wayne Husseys liv, framför allt livet som musiker. Född och uppvuxen som mormon i Bristol är Hussey främst känd som sångaren, låtskrivaren, frontmannen och gitarristen i åttiotalsbandet The Mission som fortfarande spelar, men han har också varit medlem i band som Dead or Alive och Sisters of Mercy. Wayne är vegetarian och livslång supporter av Liverpool FC, han bor numera i Sao Paolo, Brasilien med sin fru Cinthya.

Wayne avslöjar att han var osäker på sin talang som sångare i början och om det inte var för bandkamraten Craig som drev och stöttade honom skulle hans liv kunna ha sett annorlunda ut.

Boken är skriven på ett personligt sätt och Husseys röst hörs starkt genom hela boken. Han skriver ärligt om sina erfarenheter och om de många hinder han har mött på sin väg. Det är en intressant läsning för dem som är fans av The Mission eller bara är intresserade av musikhistoria från åttiotalet och framåt. Boken är inte så fakta orienterad utan framförs mer i form av en intressant berättelse.

Boken innehåller många av Liverpools fotbolls-kommentarer, otaliga historier om att han misstas för Bono från U2 och drogäventyr i nya städer.

Det finns flera teman som Hussey tar upp i boken, däribland drogmissbruk, depression och självmordstankar. Det är en öppen och ärlig bok som ger en insikt i Husseys personliga resa. Men det är också en bok om musik, och mycket av berättelsen handlar om de många olika musikerskap och band som Hussey varit en del av.

En stor styrka i Heady Daze är Husseys skrivstil. Han skriver med en enkelhet och ärlighet som är mycket effektiv. Hans berättelse flyter på bra och det kan vara svårt att lägga ifrån sig boken. Det finns också fotograferingar från Husseys privata samling som ger en intressant inblick i hans liv.

Sammanfattningsvis är Heady Daze en läsvärd bok om en av musikhistoriens mest intressanta personligheter. Boken ger en insikt i Husseys liv och musikkarriär på ett personligt och ärligt sätt. Fans av The Mission kommer att uppskatta boken, men även andra läsare kommer att hitta mycket att ta till sig.

Även till denna bok finns en spellista på Youtube och Spotify, tyvärr fungerar den inte helt nu heller. Jag väntar på en fortsättning.

Arto Virta

You May Also Like