Bokrecension: Lars Edqvist – Yuusuf och gänget

Yuusuf och gänget är en roman om gängkriminalitet författad av den tidigare journalisten Lars Edqvist. Edqvist som haft många strängar på sin lyra började skriva romaner efter att han gått i pension och produktiviteten går det inte att klaga på. Yuusuf och gänget som kom ut 2020 är hans sjätte roman sedan 2018.

Boken utspelar sig till största del i de mer segregerade områdena i Eskilstuna med ett tidsspann på 17 år. Under dessa år får vi följa huvudpersonen Yuusuf och hans tuffa uppväxt från vad många skulle kalla för pojkstreck till grov brottslighet präglat av våld och droger.

Trots den skenande kriminaliteten som innebär råare attityd, vapen, hämnd och iskallt agerande har Yuusuf ändå ett samvete som gör att det liv han lever får honom att må dåligt. Han vill bryta sig loss från gänget, men hur ska han kunna hitta ett vanligt arbete när redan hans namn och ursprung ligger honom i fatet?

Lars Edqvist vill spegla verkligheten med denna roman men det handlar inte bara om gängkriminalitet och våld. Även rasism och klimatfrågan återkommer med jämna mellanrum.

Yuusuf och gänget är en lättläst bok som kanske skulle kunna ingå i läroplanen på högstadiet. Jag ser det inte som omöjligt att den skulle kunna få liknande ungdomar som Yuusuf att tänka till, att gangsterliv och snabba pengar kommer med ett högt pris.

You May Also Like