Ylva Lilja - Nu vet jag vem du är.

Bokrecension: Ylva Lilja – Nu vet jag vem du är

Ylva Liljas debutroman är ett fängslande exempel på hur vår historia har en sådan stor betydande roll i våra liv. Det är en ungdomsbok som trollbinder med en vacker historia och samtidigt får in många viktiga ämnen. Gotska sandön där nästan hela berättelsen utspelar sig är nog det största mysteriet i boken och väcker en längtan att få veta mer.

Kanske är det på grund av en förkärlek till mysterium och fantasivärldar som boken fascinerar. Det som även spelar in är den historiska aspekten i berättelsen, där arvet, miljö och känslor påverkar hur vi lever våra liv idag.

Att bollas mellan två karaktärers emotionella liv är som en bergochdalbana. Från en fjortonåring som levde på 1800-talet och en femtonåring som lever i nutid, märkes det snabbt att olikheterna inte är många mellan ungdomen idag och ungdomen förr.

Att behöva känna samhörighet med någon, är igenkännande hos många. Ylva Lija får fram detta på ett sätt som visar hur viktigt det är att känna gemenskap, särskilt i tonåren.

Den nutida femtonåringen har tillsammans med sin två år äldre syster och pappa tagit sig till Gotska sandön för att lämna tillbaka en mystisk bibel som flickans nyligen avlidna farmor haft hand om. Bibeln blir en symbol för dåtid – och nutid, och även ett sätt att komma i kontakt med dåtiden.

Arvet från släktingarna väger tungt i nutiden och allt kretsar runt denna gamla bibel som ger en inblick om hur vardagen såg ut förr på Gotska sandön. Lidandet de fick utstå, då ett öliv i exil från världen utanför blir så uppenbar genom deras isoleringen.

Att visionen med boken är att hitta en person och förstå vem hen är blir tydligt redan i titeln. I bakhuvudet finns hela tiden att det var en fantasibok, med mystiska spår av sotbaggar och liknande tecken må den nog vara det. Dock behöver inte så vara fallet; symboliken i boken är mer intressant och det som uppfattas som fantasi kan känns väldigt verkligt. Att tala om skrock och skrönor som att de är magi eller orimliga är definitivt en förenkling. Vad som ses i denna roman är att se bortom dessa skrönor och titta till sanningen bakom berättelsen.

Gotska sandön spelar huvudrollen i boken och tar upp en stor del av handlingen. Att det är en generellt obekant ö för allmänheten gör det så genialiskt att bygga upp en historia just på denna så kallade Drakö. Det enda som saknas i boken är nog just en karta över denna ö.

Boken är en fantastisk debutroman och vi får hoppas på att Ylva Lilja skriver fler böcker snarast. Låt er inte stoppas av att det står ungdomsbok, för den är väl värd en läsning även för vuxna barn.

Linnéa Lindbom

You May Also Like