Foto: Pixabay/Dean Moriarty.

Hur folkhems-Sverige förvandlats till ett land för superrika

Girig-Sverige av Andreas Cervenka

Recension av Hans Östensson.

Cervenka omvandlar Göran Perssons klassiska folkhemsord till dagens värld.

Den som  är satt i skuld är  inte fri gäller inte i dagens Sverige och bör omformas till:

Den som inte är satt i skuld är inte klok.

I sin mycket faktaspäckade bok visar Cervenka oss bilder från ett land vars självbild är jämlikhet  och omsorg om sämst ställda. Bakom orden finns ett Sverige som många inte vill kännas vid.

Bakom beskrivningarna om en ganska hygglig värld där välfärden trots försämringar finns kvar, döljer sig en helt annan värld där traditionella honnörsord som var solidarisk, gör din plikt, arbeta, lever kvar som en drömbild av ett Sverige som vi vill se.

Verkligheten är något helt annat.

Det visar sig att Sverige är det land där nya miljardärer skapas snabbare än något annat land i världen och att BNP skillnaden mellan den rikaste tiondelen  och den fattigaste växer  bland de snabbaste i världen. Cervenka namnger de 570 miljardärer som finns i Sverige. På bara 25 månader har antalet miljardärer ökat med 330. Det är fastighetsmäklare, ägare av alla sorters techbolag, spelbolagsägare, ägare till streamingtjänster. En stor del av de som tillhör miljardärslistan har ärvt sina förmögenheter, få av ägarna till de traditionella börsbolagen finns med på listan.

Hur har det kunnat bli så. Cervenka menar att nästan all lagstiftning gynnar den rikaste delen av befolkningen. Lagarna gynnar ägande framför arbete. De rikas förmögenhet, arv och aktieutdelningar är i princip skattefria.Att de borgerliga partierna accepterar denna stora skillnad är inget att förvåna sig över. I deras ideologi ingår att ojämnlikhet är bra. Det sporrar människor att anstränga sig och av de skapade förmögenheterna sipprar en del tillbaka till folket.

Att socialdemokraterna i princip accepterar denna enorma skillnad i förmögenheter är mer förvånande men går att begripa. Hela socialdemokraternas välfärdsideologi bygger på att kapitalismen fungerar väl och att delar av överskottet används till att skapa välfärd.

Detta får till följd att t.ex. ränteavdraget inte går att angripa eftersom det också gynnar de egna väljarna.

Jag menar att Cervenka inte diskuterar arbetarklassens misslyckande med att bjuda motstånd.

Kampen mot kapitalet lyser med sin frånvaro och några strategiska beslut som angriper kapitalet förekommer inte.

Jag har länge funderat över vad de som är allra rikast ska ha de ökande inkomsterna till.

Naivt har jag trott att man kan ju inte mer än äta och bo.

Cervenka visar i inledningskapitlet vart pengarna tar vägen.

Han vandrar på Djursholm och ser den ena  100 miljonersvillan efter den andra.

Han namnger ägarna till villorna och beskriver hur de skapat sina miljoner.

Genom ett luxuöst hem i Sverige och andra länder, jetplan och båtar och genom att skriva över en del av förmögenheten till barn och barnbarn framgår att miljardärerna verkligen konsumerar delar av sin förmögenhet.

Som en jämförelse väljer Cervenka den lilla byn Palo Alta i Silicon Valley där han bodde och arbetade några år.

Där kan ungdomarna på några år skaffa sig miljardförmögenheter. Runt de inringade husen flockas husvagnar.Där bor sjuksystrarna, arbetarna och där är 40%  av de som arbetar i byn  fattiga. Restaurangpersonalen som inte har en chans att bosätta sig i de rika områdena, bor långt utanför centrum med flera timmars resväg.

Detta är en försmak om vad som kommer att hända i Sverige menar Cervenka. I centrum av de stora städerna bor inga arbetare och tjänstemän. De bor i utkanterna och får använda en stor del av sin tid att ta sig in till centrum.

Hur har det kunnat bli så här där den mest rättvisande bild av landet är att det är ett roffarland, där de “smarta” ser hur de kan skapa sig förmögenheter genom att satsa på rätt häst.

Varför finner sig de flesta i ett sådant tillstånd och där hälften av befolkningen röstar på partier som accepterar ojämlikheten och varför gynnar lagarna om ingen skatt på förmögenheter, ränteavdragen, liten villaskatt, insättningsgaranti alltid de rikaste.

Jag tror att den kanske viktigaste orsaken är bostadsmarknaden.

Mer än halva befolkningen bor i villor eller bostadsrätter och har på några år sett priserna på sina  bostäder öka dramatiskt.

De är miljonärer och accepterar ojämlikheten eftersom de själva ser sig som vinnare.

Cervenka beskriver det Sverige som är okänt för de flesta. Företagsnamn som de flesta inte hört talas om är det viktigaste när det gäller att skapa förmögenheter……

Alla lagar gynnar de redan välbeställda.

Ränteavdragen, förmögenhetsskatten, nya sätt att placera sina pengar.

Boken borde uppmana till kamp för vänstern och eftertänksamheten.

Hans Östensson

You May Also Like