Nooshi Dadgostar tar sig ton

Jag lyssnade på vänsterledaren Nooshi Dadgostars tal i Almedalen. Men jag missade början på talet.

Grundtemat i talet var; “Ta tillbaka kontrollen!”

Att ta tillbaka kontrollen över allt det som sålts ut och privatiserats och som blivit en tummelplats för marknadskrafterna i jakt på (kortsiktiga) vinster.

Järnvägen och tågtrafiken som inte fungerar som man har rätt att kräva.

Vården som nu i allt större utsträckning drivs av vinstintressen.

Alla viktiga samhällsbyggnader som skolor, äldreboenden, LSS-boenden, polisstationer, stadshus, ja till och med Dalaregementet i Falun, som sålts ut till fastighetsimperiet SBB.

Och framför allt skolan. En skola som mals sönder av alla profitjägare som nu tjänar storkovan genom att skattepengar till skolan “förvandlas” till vinster som stoppas i privata fickor.

Nooshi Dadgostar påpekade det absurda i att så många politiker hoppat över och blivit både lobbyister för profitskolor och ägare till profitskolor.

Till exempel skolminister Lotta Edholm (L) som hoppade av som ägare och aktieinnehavare i Tellusgrupen direkt till posten som skolminister:

“Hade det varit ett annat land hade detta kallats för vad det är – korruption”, sa vänsterledaren

Hon tog också upp att statsminister Ulf Kristersson äger en sommarstuga tillsammans med Göran Thorstenson, som av Aftonbladet beskrivs som “Sveriges största friskolelobbyist”. Socialdemokraterna beskriver denne Göran Thorstenson som “Arkitekten bakom friskolereformen”.

Enligt tidningen Skolvärlden är Göran Thorstenson styrelseledamot i skolkoncernen Watma Group, före detta politisk sakkunnig i Regeringskansliet (M), seniorrådgivare i PR-byrån Nordic Public Affairs där Helena Dyrssen, före detta statssekreterare (L) är VD. Tidigare konsult på bland annat Kreab. Och, som jag nämnt tidigare, sommarstugeägare tillsammans med Ulf Kristersson och hans hustru.

Jag kan lägga till att Ulf Kristerssons hustru Birgitta Ed sitter i styrelsen och är 1:e vice ordförande för Stiftelsen Europaskolan i Strängnäs. En skola som nyligen fick bakläxa av skolinspektionen för att man sätter “glädjebetyg”, vilket jag skrivit om tidigare i eFOLKET.

I många andra länder skulle nog statsministerns roll som “elevernas främste försvarare” ifrågasättas när man är så personligt förknippad med detta friskolekaos. Kanske ordet korruption är användbart här också?

En annan frontfigur i denna kavalkad av lobbyister och friskoleägare är Peje Emilsson, före detta M-politiker som äger bland annat Kunskapsskolan, PR-byrån Kreab och opinionsinstitutet Demoskop.

Peje Emilsson säger sig dessutom vara nära vän med Ulf Kristersson, enligt vad tidningen Skolvärlden skriver.

Och så har vi naturligtvis Barbara Bergström och internationella Engelska skolan.

Det är här som Nosshi Dadgostar tar sig ton i talarstolen i Almedalen när hon framför en egen version av sången “Karusellen”, som också heter “Jungfru skär” som man sjunger och dansar till runt midsommarstången.

Ni vet refrängen:

“För ha, ha, ha,
nu går det så bra,
för Andersson och Pettersson och Lundström och já”

Nooshis version:

“För ha, ha, ha,
nu går det så bra,
för Thorstenson och Emilsson och Bergström och já”

Já – det är naturligtvis Ulf Kristersson.

Ganska fyndigt faktiskt, och roligt.

Det där med sångtiteln “Jungfru skär” kan tarva sin förklaring.

Det handlar inte om en skär (ljusröd, rosafärgad) jungfru. Ordet “skär” har också den ålderdomliga betydelsen “ren” och “oskuldsfull”.

Nu återstår verkstadsarbetet. Hur ska det gå till när Vänsterpartiet ska “ta tillbaka kontrollen” över allt det som sålts ut och privatiserats sönder under de senaste årtiondena?

Vilka har man med sig på tåget när man ska bygga det nya “Järnväg Sverige”, JS, folkets järnväg? Det som tidigare hette SJ (Statens Järnvägar) och som nu är sönderstyckat i en mängd privata delar. Själva tågtrafiken körs av SJ på vissa sträckor och en rad olika privata tågbolag på andra sträckor.

Tänker man sig “ta tillbaka kontrollen” genom att bara “backa bandet”? Eller krävs det mer genomgripande systemförändringar för att skapa “Järnväg Sverige” ett folkets järnväg?

Och allt det som sålts ut, privatiserats och hamnat i utländsk ägo – hur tar man tillbaka kontrollen över det?

Alla partier, även vänsterpartiet, måste måla sina visioner. Hur vill man att ett framtida Sverige och en framtida värld ska se ut? Och hur når vi dit?

Lästips:

  • MTR vann trafiken med MälartågJärnvägar.nu, 10 december 2020 (mycket intressant läsning som visar hur det kan gå till. Man ska vara medveten om att “Järnvägar.nu är en sajt om och för järnvägsbranschen” som kanske har intresse av att skönmåla till försvar av privatiseringen)
  • Personer som koppas mellan politik och skolföretagSkolvärlden, 26 oktober 2022 (här har ni en kartläggning av ett 40-tal nyckelpersoner. I potten ligger mer är 50 miljarder. Det är så mycket som skolföretagen får av kommunerna varje år.)
  • Uppmaning till Ulf Kristersson: Sälj ditt sommarhusAftonbladet, 29 juni 2023 (Det är Tobias Baudin, tidigare ordförande för Kommunal, nu partisekreterare för S, som kräver att Kristersson ska sälja sommarstugan. Kristersson är väl fortfarande lika god vän med “arkitekten bakom friskolereformen” och lika förbunden med friskolelobbyn även om han säljer sin andel av sommarstugan vid Mälarens strand. Ska han skilja sig från frun också för att inte misstänkas för dubbla lojaliteter och jäv?
  • Karusellen (Jungfru skär) – Barnmusik och barnlåtar med MinikompisarnaYouTube

Rolf Waltersson

You May Also Like