Aniara-priset till Mikael Niemi

Årets skönlitterära Aniara-pris går till Mikael Niemi för sin senaste roman Sten i Siden, som nyligen har uppmärksammats här i eFOLKET.

Det är Svensk biblioteksförening som utser prismottagare. I år är det för övrigt exakt femtio år sedan som det första Aniara-priset delade ut. Då gick det till PC Jersild. Mottagare genom åren har bland andra varit Tomas … Läs mer “Aniara-priset till Mikael Niemi”

Read more

Om Mikael Niemis nya roman “Sten i siden”

Mikael Niemis senaste roman Sten i siden är en episk berättelse från Norrbotten, mestadels fokuserad på Tornedalen. Det är en 577 sidor lång berättelse om hur arbetarrörelsen samt fackföreningsrörelsen växte fram i författarens egen hemtrakt. Prosan i boken är både vacker, mustig och ibland dråplig. Miljöerna är både vackra dramatiska och krävande. De är oftast från författarens egen … Läs mer “Om Mikael Niemis nya roman “Sten i siden””

Read more

Om Kjell Johanssons roman “Dåligt folk”

Kjell Andersson:

KJELL JOHANSSONS roman med titeln Dåligt Folk, som är utgiven 2021 på Veylers förlag, är en berättelse som utspelar sig mot slutet av 1950 talet och i början av 60 talet. Det var då när byggandet av det svenska folkhemmet och det svenska välfärdssamhället accelererade och närmade sig sin  högsta punkt.

Men de människor som träder … Läs mer “Om Kjell Johanssons roman “Dåligt folk””

Read more

Kjell Andersson tipsar om en författare i mellankrigstidens Europa

Moses Joseph Roth kom till världen 1894 och dog, utmattad, sjuklig och nerbruten, 1939.

Han växte upp i ett judiskt hem i den lilla gränsstaden Brody som vid den tiden låg vid gränsen mellan dubbelmonarkin Österrike-Ungern och det gamla tsaristiska Ryssland.

Nuförtiden, hundra år senare, ligger Brody i Ukraina.Vid den tiden, i slutet av 1800talet, hade Brody en … Läs mer “Kjell Andersson tipsar om en författare i mellankrigstidens Europa”

Read more

Kjell Andersson tipsar om en skönlitterär författare som nagelfar Europas kolonialism

Amitav Ghosh föddes 1956 i den indiska staden Calcutta och han har även varit bosatt i Sri Lanka och i Bangladesh. Han har en akademisk utbildning i socialantropologi och har studerat detta ämne i New Delhi, Alexandria och Oxford. Han är numera bosatt i New York där han undervisar i socialantropologi.

Amitav Ghosh debuterade 1986 med romanen Förnuftets Läs mer “Kjell Andersson tipsar om en skönlitterär författare som nagelfar Europas kolonialism”

Read more

Kjell Andersson om den nyligen avlidne albanske författaren Ismail Kadare

Den över hela världen lästa och uppskattade albanske författaren Ismai Kadare avled 1 juli, i Tirana. Han blev 88 år.

Ismail Kadare föddes i Albanien 1936, i den lilla bergsstaden Gjirokastra (albanskt uttal ɟiɾokastəɾ).Som bar fick han uppleva den fascistiska italienska regimens och Nazitysklands ockupation av Albanien, liksom de kommunistiska partisanernas befrielse av landet 1944. Vilket blev inledningen … Läs mer “Kjell Andersson om den nyligen avlidne albanske författaren Ismail Kadare”

Read more

Kjell Andersson om en pacifistisk klassiker

På västfronten intet nytt av den tyske författaren Erich Maria Remarque gavs ut första gången 1928 och har sedan dess tryckts i ett stort antal upplagor och på många språk.

Han inkallades till den tyska armén 1916 och kom året därpå – i juni, samma månad som han fyllde 19 – till västfronten. En månad senare skadades han … Läs mer “Kjell Andersson om en pacifistisk klassiker”

Read more

Kjell Andersson om författaren och antinazisten Kurt Tucholsky (1890-1935)

Kurt Tucholsky föddes och växte upp i en tyskjudisk bankirfamilj i Berlin. Han blev sedan en av de mest lästa och kända antimilitaristiska och antinazistiska författarna under 1920- och 30-talet. På grund av det blev han tvungen att fly från Tyskland mot slutet av tjugotalet, hotad av Nazisterna. Därför hamnade Kurt Tucholsky i den sörmländska idyllen Mariefred, det … Läs mer “Kjell Andersson om författaren och antinazisten Kurt Tucholsky (1890-1935)”

Read more

Om den haitiska författaren Edwidge Dandicat

Edwidge Dandicat föddes i Port-au Prince i Haiti 1969. Hon bor sedan många år i New York. Debuterade som författare gjorde hon 1994, med romanen Magiska länkar. Därefter har hon gett ut ett femtontal novellsamlingar essäer och barnböcker.

Efter Magiska länkar följde romanerna Att skörda ben, och för några år sedan, Claire, som havets ljus. Den sistnämnda … Läs mer “Om den haitiska författaren Edwidge Dandicat”

Read more

Kjell Andersson om den nyligen avlidne författaren Paul Auster

De US-amerikanske författaren Paul Auster avled nyligen efter att under ett antal år lidit av en cancersjukdom.

Han var en av de mest lästa och hyllade författarna från USA. Hans romaner och noveller har översatts till över 40 olika språk.  Genombrottet kom i slutet av 1980 talet,  med hans så kallade New-York-trilogi.

Trilogin lutade åt kriminallitteraturen, vilket nog … Läs mer “Kjell Andersson om den nyligen avlidne författaren Paul Auster”

Read more

Kolonialismens skönlitterära skildrare Maryce Condé har avlidit

Den andra april avled den karibiska författarinnan Maryce Condé, 90 år gammal. Född 1934 växte Marise Liliane Appoline Boucolon upp på den karibiska ön Guadaloupe. Redan vid sexton års ålder bestämde hon sig för att emigrera till Europa, närmare bestämt till Paris, för att där utbilda sig vidare.

Maryce Condé bedrev under några år universitetsstudier i Paris. Därefter … Läs mer “Kolonialismens skönlitterära skildrare Maryce Condé har avlidit”

Read more

Om den mexikanske författaren Carlos Fuentes och romanen När luften är klarast

Carlos Fuentes (1928-2012) anses som en av Mexikos absolut allra främsta författare. Hans namn fanns med under många år i diskussionerna om vem som skulle få Nobel-priset i litteratur.

Carlos Fuentes fick aldrig Nobel-priset, men istället en mängd andra litterära priser och utmärkelser, som till exempel några av den spanskspråkiga världens absolut finaste: Miguel De Servantes-priset och Rómulo … Läs mer “Om den mexikanske författaren Carlos Fuentes och romanen När luften är klarast”

Read more

Om P-O Mattssons nya roman om svenskar i skuggan av spanska inbördeskrigets tragedi

P-O Mattsson – välkänd inom den socialistiska vänstern och litteraturvetare som har skrivit en hel del om Rudolf Värnlund, Eyvind Johnson, Martin Andersen Nexø och Maria Sandel –  har nu kommit med en roman, En man föll från Kungstornet, som bygger på händelser under spanska inbördeskriget.

Per Olof Larsson har intervjuat honom om hans nya bok.

Larsson: Kan … Läs mer “Om P-O Mattssons nya roman om svenskar i skuggan av spanska inbördeskrigets tragedi”

Read more

Rolf Karlman om Moa Martinson

Det hedrar arbetarstaden Norrköping att man lyfter fram Moa Martinson. Hon finns som staty och man kan promenera i hennes fotspår genom Norrköpings gamla delar.

I slutet av livet återvände hon som en hyllad författare till hemstaden från hemmet i Sorunda vid ett tillfälle, och pratade i en kyrka. Från predikstolen berättade hon om barndomen i Norrköping.

Det Läs mer “Rolf Karlman om Moa Martinson”

Read more

Röda sirener – En roman om Ukrainas djupa sår

Röda sirener
Victoria Belim
Brombergs Bokförlag
Anmäls av Kjell Andersson

Victoria Belims roman Röda Sirener – En ukrainsk familjehistoria, tar sin början i det lilla samhället Krutye Bereh beläget en liten bit från den lite större staden Poltava i mellersta Ukraina.

För oss svenskar är Poltava nog mest känd från historieböckerna där vi kunde läsa om när … Läs mer “Röda sirener – En roman om Ukrainas djupa sår”

Read more

Per Olof Larsson om Yoko Ogawas “De förlorade minnenas ö”

Yoko Ogawa
De förlorade minnenas ö
Tranan 2022
Översättning från japanskan Vibeke Emond

Recensent: Per Olof Larsson

Var händer i livet när vi mister någon som kommit att stå oss nära? Vad är det vi minns och som gör att vi minns? Det är något som vi alla kommer att uppleva i livet. Och hur skulle en värld … Läs mer “Per Olof Larsson om Yoko Ogawas “De förlorade minnenas ö””

Read more

Ulf Lundell och “Vardagar 6″

Låtskrivaren, sångaren, musikern, konstnären och författaren Ulf Lundell föddes 1949 i Stockholm. Familjen var genuin arbetarklass.

Klassursprunget och 60-talets sociala, kulturella och politiska  klimat utgjorde den bakgrunden mot vilken Ulf Lundell som tonåring började skriva dikter och låtar.

Första skivan, Vargmåne, kom 1975.  Året därefter kom hans debutromanen, Jack, som tämligen omgående blev klassad som en så … Läs mer “Ulf Lundell och “Vardagar 6″”

Read more

Vampyren i Ropraz av Jacques Chessex

Bokrecension
Titel: Vampyren i Ropraz
Författare: Jacques Chessex
Förlag: Faethon

Recensent: Per Olof Larsson

Vi befinner oss i skiftet mellan 1800 och 1900 i en avlägsen del av Schweiz i kantonen Vaud. Här finns inga affärer, fabriker och verkstäder. Det enda man har det är jordbruket och en utbredd fattigdom. Här finns girighet, grymhet och vidskeplighet. Och här … Läs mer “Vampyren i Ropraz av Jacques Chessex”

Read more

USA på väg mot fascism?

Kjell Andersson reflekterar utifrån en läsning av Sinclair Lewis’ roman Sånt händer inte här från 1935.

Vad skulle hända om det genomfördes en fascistkupp i USA? Den frågan ställde sig den US-amerikanske författaren Sinclair Lewis (1885-1951) i romanen Sånt händer inte här (1935).

Sinclaie Lewis föddes 1885 i Minnesota och han anses vara den kanske viktigaste och intressantaste … Läs mer “USA på väg mot fascism?”

Read more

Idag är det hundra år sedan Sara Lidman föddes

Kjell Andersson:

Sara Lidman föddes i västerbottniska Missenträsk, Jörns församling, den 30 december 1923. Hon avled den 17 juni 2004. Hennes debutroman Tjärdalen från 1953 gavs ut på Bokförlaget Aldus i Stockholm. Hon blev genom den och böckerna som följde en framgångsrik och älskad författare, och även en av de viktigaste humanistiska folkupplysarna och opinionsbildarna under senare delen … Läs mer “Idag är det hundra år sedan Sara Lidman föddes”

Read more

Med solidariteten som drivkraft – Rolf Karlman om Martin Andersen Nexö

Nobelprisets gyllene manna föll aldrig på dina fält.
För Gorkij, Strindberg och Ibsen var det lika illa beställt.

Du vann stoltare hederstecken än checken från akademin.
Du är älskad av folkets miljoner och bränd på bål i Berlin.

Gustav Johanssons dikt till Martin Andersen Nexös 70-års dag

Rolf Karlman:

Martin Andersen Nexö tillbringade några barn- och … Läs mer “Med solidariteten som drivkraft – Rolf Karlman om Martin Andersen Nexö”

Read more

Kjell Anderssons lästipsar om författaren Tora Dahl

Jesper Höglund
Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på parkvägen
Weylers förlag, 2021

Jesper Högströms biografi om författaren Tora Dahl kom ut 2021. Den baserar sig bland annat på Tora Dahls dagböcker, som blev tillgängliga 1994. Jag menar att biografin speglar på ett intressant sätt både bakgrunden till Tora Dahls författarskap och en  politiskt och litterärt … Läs mer “Kjell Anderssons lästipsar om författaren Tora Dahl”

Read more

Kjell Andersson om Joyce Carol Oates (II)

Joyce Carol Oates föddes 1938 i ett litet oansenligt samhälle beläget ett stenkast från Niagarafallen i norra USA .

– Jag är uppväxt i den nedre halvan av arbetarklassen, konstaterade hon i en intervju i US-amerikansk television för något år sedan.

Platsen som hon då bodde i heter Lockport. Joyce Carol Oates fick dessutom utstå mycket elände under … Läs mer “Kjell Andersson om Joyce Carol Oates (II)”

Read more

Kjell Andersson lästipsar om Joyce Carol Oates

Det är på kvällen den fjärde juli 1969. Där i trakterna av Maine i norra USA är en bil av märket Oldsmobile på väg i hög fart mot New York som ligger ett antal mil bort. I bilen sitter senatorn Ted Kennedy vid ratten. Han tillhör det Demokratiska partiets toppskikt. Liksom hans två mördade bröder tidigare gjorde.

Bredvid … Läs mer “Kjell Andersson lästipsar om Joyce Carol Oates”

Read more

Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium

Aino Trosell får årets Jan Fridegårdsstipendium. Hon får det för sitt författarskap som går i Jan Fridegårds fotspår. Hennes romaner och noveller handlar om vanligt folk med yrken som städerska, svetsare och brevbärare. Ett författarskap rotat i och utgående från arbetarklassens villkor.

Född 1949 i Malung i Dalarna flyttade Aino Trosell till Göteborg 1966.

Aino Trosell debuterade 1978 … Läs mer “Aino Trosell: Årets mottagare av årets Jan Fridegårds minnesstipendium”

Read more

Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit

Den 19 maj avled Håkan Boström – Eskilstuna-sonen som i sitt författarskap stod fast förankrad i sitt arbetarklassursprung. Hans självklara lojalitet med arbetarrörelsen handlade alltid i första hand om en lojalitet med rörelsens så kallade “gräsrötter”, klassen som byggde landet och som också byggde rörelsen, med alla dess förgreningar.

I romanen Första striden, som kom ut 1993, … Läs mer “Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit”

Read more

Kjells lästips: Isabel Allendes roman Kärlek och Skugga

Isabel Allende föddes 1942 i Perus huvudstad Lima. Med romanen Andarnas Hus fick hon i början av 1980-talet sitt stora genombrott bland läsare i Västeuropa. Den boken blev även film. Efter den succén följde romaner som Ödets dotter, Eva Luna, En kvinnas själ, Zorro, Porträtt i Sepia med flera.

Hennes senaste roman har titeln … Läs mer “Kjells lästips: Isabel Allendes roman Kärlek och Skugga”

Read more

Kjells lästips: Andrej Kurkovs roman Grå bin

Andrej Kurkovs roman Grå Bin har nyligen i översättning nått oss svenska läsare. Författaren föddes i Ryssland år 1961 men är bosatt sedan treårsåldern i Ukrainas huvudstad Kiev. Han räknas till det landets mest lästa och hyllade författare.

Bland de romaner han skrivit märks bland andra Döden och Pingvinen från 1996, Presidentens sista kärlek (2009), Pingvin försvunnen (2007) … Läs mer “Kjells lästips: Andrej Kurkovs roman Grå bin”

Read more

Kjells lästips: Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs

Rudolf Ditzen – som författare känd som Hans Fallada – föddes 1893 och dog 1947

Hans leverne blev väldigt kaotiskt och dramatiskt. Under större delen av sitt liv drogs han med stora alkohol och narkotikaproblem. Han försökte vid några tillfällen att ta sitt liv. Det i sin tur ledde till att han togs in på mentalsjukhus under en … Läs mer “Kjells lästips: Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs”

Read more

Kjells lästips: Joseph Roths Spindelnätet

Joseph Roth (1894- 1939) växte upp i en liten stad vid namn Brody – vid tiden före första världskriget i utkanten av dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Nuförtiden, efter omritningarna av Europas karta, ligger staden i Ukraina.

Joseph Roth växte upp i en judisk familj och han blev med tiden både en skicklig Journalist och en, framförallt, väldigt framgångsrik författare. Han … Läs mer “Kjells lästips: Joseph Roths Spindelnätet”

Read more