Kjell Andersson:
KJELL JOHANSSONS roman med titeln Dåligt Folk, som är utgiven 2021 på Veylers förlag, är en berättelse som utspelar sig mot slutet av 1950 talet och i början av 60 talet. Det var då när byggandet av det svenska folkhemmet och det svenska välfärdssamhället accelererade och närmade sig sin högsta punkt.
Men de människor som träder emot oss i Kjell Johanssons roman lever helt utanför detta samhälle. Det handlar om människor som kan sägas befolka arbetarklassens sämst lottade skikt.
Handlingen i boken är förlagd till Stockholm, bland annat till Midsommarkransen (där författaren är bosatt sedan många år) loch området kring Fridhemsplan, som ligger några tunnelbanestationer från Stockholms innerstad.
Vid Fridhemsplan ligger en biograf med namnet Draken och på den arbetar som städerska en huvudperson. Hon lever tillsammans med sin son David och dennes styvfar. Styvfadern är en otrevlig, egocentrerad och våldsam typ, som när drömmar om att bli rik.
David blir ofta utsatt för trakasserier från sina klasskamrater och drar sig ofta undan. Folkskolläraren Åhman ser i David en pojke med “läshuvud”, som man sa på den tiden. Därför bjuder Åhman hem David på en pratstund och förklarar för sin unge elev att det finns folkhögskolor för bildningstörstande som kommer från arbetarklassen. En möjlighet i det fall han inte skulle få möjlighet att läsa vidare på läroverket, som de flesta ungar från medelklassen fick chansen att göra på den tiden.
David lyssnar intresserat på vad hans lärare säger men lämnar sedan magisterns bostad utan att ge honom något besked.
Författaren låter sedan en person förklara vad det innebär att göra en så kallad “klassresa” som i korthet betyder att man genom studier och bättre jobb kan nå en högre socialgrupp i samhället jämfört med sina föräldrar som kanske bara gick fem eller sex år i folkskolan. Denne klassresenär hamnar då oftast mellan två stolar och känner sig inte hemma varken i arbetarklassen eller i medelklassen.
Kjell Johansson är en av få författare nuförtiden som går i Per Anders Fogelström och Ivar Lo Johanssons fotspår. Han lyfter i sitt författarskap fram de människor som levde längst ner, på “botten”, i det framväxande Folkhemmet. Dessa människor levde under väldigt “enkla förhållanden” och de försvann sedan ur vår gemensamma historia lika tyst och anspråkslöst som de hade levt.
Kjell Johansson, som är född 15 juli 1941, är en av de mest uppskattade arbetarförfattaren som vi har nuförtiden på 2000-talet.
Han har en hel rad av romaner bakom sig. Några av dessa är Huset vid Flon, Sjön utan namn, Rummet under golvet och Det var inte jag. Dessa fyra finns utgivna i storpocket med titeln De utsatta.
Kjell Johansson har fått ta emot en hel uppsjö av litterära priser, bland dem Ivar Lo Johanssons pris vid tre olika tillfällen och Jan-Fridegård-priset 2022.
Kjell Andersson