Don Quijote i Vita huset, del 1 – Opec och Ryssland kör över Trump

För knappt två veckor sedan, den 20 september, krävde USA president Donald Trump att de oljeproducerande länderna i kartellen Opec borde sänka priserna på råoljan.

På twitter skrev han så här:

“Vi har skyddat länderna i Mellanöstern, de skulle inte var säkra särskilt länge utan oss, och de fortsätter att trycka på för högre och högre oljepriser! Det kommer vi att minnas. Opec-monopolet måste se till att få ned priserna nu!” 

Donald Trumps krav riktade sig till de oljeproducerande ländernas organisation Opec och dess möte i Algeriets huvudstad Alger, som ägde rum den 22 till 23 september. När Saudiarabiens energiminister, Khalid al-Falih, där fick frågan om reaktionen på Trumps krav svarade han: “Jag påverkar inte priserna.”

I OPEC: s ministerövervakningskommitté i Alger, deltog också Rysslands energiminister Alexander Novak, trots att Ryssland inte är medlem i Opec. Han sa att ingen omedelbar ökning av oljeutvinningen var nödvändig, men han ansåg att USA:s sanktioner mot Iran skapade nya utmaningar för oljemarknaden. Därmed underförstått att detta kunna leda till högre oljepris.

Dagen efter detta möte i Alger, måndagen den 24 september, ökade oljepriset omedelbart med 2,5 dollar. Den högsta ökningen av oljepriset under en enda handelsdag sedan 30 november 2016. Beskedet till Trump från OPEC:s och Rysslands möte i Alger innebar en klockren överkörning.

När Donald Trump skickade ut sitt krav till Opec på twitter, var priset på den typ av olja, Brent Oil, som bland annat Saudiarabien och Ryssland exporterar, cirka 78 dollar per fat. När den här textens skrivs den 2 oktober är priset över 85 dollar per fat, en ökning med 8 procent. Nej, USA president Donald Trump, kan inte prata ner priset på olja. Även om Svenska Dagbladet i våras trodde detta.

Men varför är då Trump så bekymrad över att oljepriset ökar? USA utvinner ju mest olja i världen, 13 procent mer än Saudiarabien och 20 procent mer än Ryssland. Orsaken är att USA även konsumerar mest olja. En tredjedel av landets oljekonsumtion måste därför täckas av import. Ryssland och Saudiarabien kan däremot exportera ungefär två tredjedelar av den olja som utvinns i dessa länder.

Så för varje dollar som oljepriset stiger så ökar USA:s kostnader för en enda dags oljeimport med 6,3 miljoner dollar, medan Ryssland och Saudiarabien exportinkomster växer med 3 miljoner respektive 4 miljoner dollar. På dryg ett år har kostnaden för USA:s oljeimport ökat med cirka 250 miljoner dollar per dag. Medan Rysslands inkomster från olja samtidigt har ökat med 120 miljoner dollar per dag.

Dessutom har en ökning av råoljepriset större betydelse i USA än till exempel Västeuropa, även om de flesta västeuropeiska länder tvingas importera all olja de använder. I Europa har länderna nämligen lagt höga skatter på olja, så priset på råolja påverkar till exempel bensinpriserna mindre, procentuellt sett, än det gör i USA.

De US-amerikanska bilisterna med sina ofta bensinslukande bilar märker däremot nästan omedelbart att deras kostnader ökar när oljepriset stiger. Och detta bekymrar säkert Donald Trump mycket just nu. Högre levnadskostnader påverkar naturligtvis de väljare i USA, som snart ska välja kongressledamöter.

En maktlös Donald Trump kan twittra hur mycket han vill, men sånt fäktande biter inte på oljemarknaden. Ökar konsumtionen av ändliga resurser så stiger priset, oavsett människors vilja.

Foste Hjälte

You May Also Like