Skärmklipp. Therese Uddenfeldt - Den gröna omställningen är en bluff.

“Vi är marinerade med olja”

Oljan smörjer hela vår ekonomi. Vår ekonomi bygger på att varor flyttas runt, runt i världen. Och detta drivs av olja. Problemet är att vi inte kan göra det hur länge som helst. Precis som alla andra resurser vi gör av med så kommer oljan att ta slut. Och detta kommer att ske inom de närmste tio åren. Och när det sker så kommer vi att ställas inför enorma problem, och kanske krig och kaos.

Men vad spelar det för roll tänker många människor. Det är ju bara bra, vi ska ju bli fossilfria. Men trots alla satsningar på vindkraftverk och solceller – oftast med statliga subventioner – är ändå nästan 90 procent av världens energikonsumtion fossil, det vill säga olja, kol och naturgas. Och dessutom har vår konsumtion av de fossila bränslena ökat, inte minskat.

Om detta har journalisten och läraren Therese Uddenfeldt gjort en mycket pedagogisk video Med rubriken: “Den gröna omställningen är en bluff.”

Den börjar så här: “Jag vaknade en natt för ett tag sedan med en hemsk insikt. Plötsligt slog det mig: miljödebattörerna har ju fel! De säger att Sverige ska bli fossilfritt och att framtiden är förnybar. Men jag insåg då att det inte löser någonting.”

Min uppmaning till alla eFOLKETs läsare är att se videon och sedan sprid den vidare!

Therese Uddenfeldt har tidigare skrivit en bok på samma tema: Gratislunchen, eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut*. Recenserade den i eFOLKET i november 2017.

Då skrev jag: Gratislunchen är en skrämmande bok – men också en av de mest nödvändiga böcker jag har läst. Den borde delas ut till varenda gymnasieelev i landet, så åtminstone den yngre generation får upp ögon för hur katastrofal dagens ekonomiska och politiska utveckling är.

Efter att ha läst boken känns det som att sitta längst bak i en buss där föraren kör den allt fortare mot ett avgrundsstup påhejade av några längst fram i bussen som ropar: “Kör fortare!”

Min förhoppning är att många människor läser Gratislunchen. Och att allt fler av oss, jordens passagerare, då kommer att ropa: “Sakta ner!” Så att vi lyckas stoppa mänsklighetens färd mot undergång.

Men, Gratislunchen har inte delats ut till alla gymnasieelever i landet. Ungdomarna ska istället vaggas in en falsk förvissning om en ljus framtid. Därför har nu Nobel Center och Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse finansierat att alla elever i årskurs tre på gymnasiet ska få ett exemplar av Hans Roslings bok Factfulness: Tio knep som hjälper dig förstå världen.

Hans Roslings bok döljer de problem som världen idag står inför genom det urval av statistik som han har lyft fram. För kritik av Hans Rosling se till exempel Roland Paulsens film “Better and better? A comment on Hans Rosling”

och Roland Paulsens artikel: Hans Roslings positiva världsbild stämmer inte.

I USA har miljardären Bill Gates beslutat att även alla US-amerikanska studenter som tar sin college-examen i sommar ska få ett digitalt exemplar av Hans Roslings bok Factfulness. De superrika är naturligtvis synnerligen angelägna att sprida budskapet att kapitalismens gör världen bättre, så att människor inte oroas av fakta som pekar på att det ekonomiska systemet hotar att ödelägga vår planet.

Foste Hjälte

* Therese Uddenfeldts bok Gratislunchen, eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut, är slutsåld (pappersversionen), men finns som E-Bok.

You May Also Like