Bildskapare: Conmongt / Pixabay.

USA kan inte stoppa Huthi-styrkornas militära aktioner i Röda havet

Med krav på att Israel ska upphöra med sina terrorbombningar mot den palestinska befolkningen i Gaza-området, har den jemenitiska Huthi-rörelsen sedan en tid angripit fraktfartyg med destination Israel.

USA tillhör den lilla minoriteten av FN:s medlemsländer som motsatt sig kravet på eldupphör. USA har också genom sitt veto i FN:s säkerhetsråd hindrat rådet från att anta en bindande resolution med kravet på Israel att upphöra med bombningarna.

Istället har USA gått till militärt angrepp mot huthierna i Jemen.

Den 11 januari inledde US-amerikanska och brittiska styrkor, med stöd från Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna, sina angrepp mot mål i Jemen. President Joe Biden sade i ett uttalande att angreppen syftar till att trygga den internationella handeln och skydda amerikanska styrkor i regionen. Men trots bombangreppen mot Jemens huvudstad Sanaa kommer USA  sannolikt inte att kunna kväsa huthierna och deras förmåga att angripa fartyg i Röda havet.

USA var tvunget att besvara huthiangreppen på något sätt, men man stod inför idel usla alternativ, skriver Aron Lund i Utrikespolitiska Institutets nättidning, Utrikesmagasin.

Han konstaterar att om USA ignorerar huthierna skulle detta innebära att man gav dem vetorätt över världshandeln. Men att det verkar det osannolikt att flygbombningar och robotangrepp skulle kunna avskräcka huthierna från att försöka hota sjöfarten i Röda havet med de resurser de har kvar.

Ett krig med USA verkar kanske inte ens särskilt riskabelt ur huthiernas perspektiv, anser Aron Lund. Huthierna vet mycket väl att Washington inte vill ödsla resurser på Jemen. Dessutom är de, efter två årtionden av krig och kriser och åratal av saudiska och emiratiska flygbombningar, tryggt förvissade om sin egen förmåga att uthärda konflikt.

Aron Lund konstaterar att huthiernas förmåga att påverka sjöfarten i Röda havet kommer att bestå:

Under större delen av mänsklighetens historia var det helt enkelt inte möjligt att sänka skepp i Röda havet från den jemenitiska kusten. Men i dag går det på grund av framstegen inom robot- och drönartekniken. Och eftersom sådana vapen nått huthiernas händer och bevisligen är effektiva är det nu lika osannolikt att problemet försvinner som att huthierna själva skulle göra det.”

Läs hela Aron Lunds texten här: https://www.ui.se/utrikesmagasinet/analyser/2024/januari/gazakriget-nyckel-till-rodahavskonflikten/

You May Also Like