Ledare: Nej “Järnaxeln” S+M lanserar inte sitt krav av humanitära skäl

Efter det att länder som Rumänien och Bulgarien blev medlemmar i EU har fattiga människor från dessa länder kunnat röra sej över gränserna i Europa. Även de extremt fattiga. Många är romer och många har kommit enbart för att tigga. En extrem fattigdom har blottlagts inför våra ögon. Under efterkrigstiden har ett socialt skyddsnät byggts upp i Sverige och när vi nu får fickor av verklig misär i vårt land reagerar många. På olika sätt får man tillägga. Varje medkännande människa tycker naturligtvis att så här får det inte vara. Man lägger en slant i de framsträckta muggarna men funderar naturligtvis också på hur en verklig lösning skulle se ut.

Sen finns det naturligtvis den rasistiska reaktionen. Brända tält och misshandlade tiggare. Ivrigt påhejad på social medier från högerextremistiska individer och grupper.

Vi har också den fisförnäma övre medelklass-reaktionen representerad av moderaterna i Vellinge. Man vill helt enkelt inte se den misär som finns i den marknadsdiktatur som EU är. Dom vill ha ett Vellinge fritt från fattiga.

I Vellinge har ju moderaterna majoritet men har inte fått igenom sitt tiggeriförbud, länsstyrelsen har sagt nej. Vellingemoderaterna har överklagat till förvaltningsrätten.

I Eskilstuna har järnaxeln M+ S med C i släptåg därför tagit ett annat grepp. Man vill införa tvånget att söka tillstånd för att tigga. Ett tillstånd som man får betala en avgift för att få.

Puustinen/Jansson påstår att deras förslag motiveras av humanitära skäl. Jimmy Jansson erkänner att det finns en risk att tiggarna bara flyttar till en annan kommun. Han hoppas dock att hans parti på nationell nivå ska ta intryck och gå i samma riktning som “järnaxeln” i Eskilstuna.

“Jag har ändå uppfattat det som att mitt parti och den högsta ledningen inte heller tycker att människor ska tvingas tigga på sina bara knän i välfärdslandet Sverige.”

Men det som tvingar romerna att “tigga på sina bara knän” är ju den fruktansvärda diskriminering de är utatta för i den kalla marknadsekonomins Europa. Romerna har historiskt varit slavar i det rumänska samhället. Under andra världskriget utsattes de för nazisternas utrotningspolitik. De östeuropeiska romernas situation förbättrades något under den så kallade “kommunisttiden” men efter kapitalismens återupprättande kastades dom ner i än värre fattigdom. På vilket sätt löser den eskilstunesiska “järnaxelns” förslag några problem för romerna? På inget sätt naturligtvis. Förslaget ökar deras problem. Dom sitter ju inte och tigger för att det är kul utan för att det trots allt ger något litet till deras försörjning.

På frågan om det helt enkelt är för att få bort tiggarna som man lägger förslaget svarar Jansson ärligt:

– Ja, det är klart att vi vill komma dit. (Intervju i Expressen).

Förslaget innebär ju att organisationer som Rädda barnen, Röda Korset med flera också måste söka och betala för tillstånd.

– Det är ett pris vi som brukar skänka pengar till dessa organisationer får betala för att bidra till ordning och trygghet och att vissa individer inte fastnar i den förnedring det innebär att tigga, säger Jimmy Jansson. (Intervju i Dagens Samhälle)

Tanken är naturligtvis att just romerna inte ska få tillstånd alternativt inte ha råd.

Man tänker osökt på USA:s sydstater där krav på att kunna rabbla kapitel ur konstitutionen infördes för att man skulle få registrera sej och rösta i valen. Bestämmelserna gällde på papperet för alla men instiftades naturligtvis för att kunna hindra just svarta medborgare från att kunna rösta.

Nej “Järnaxeln” S+M lanserar inte sitt krav av humanitära skäl. Det handlar om att gå den högerextrema och den fisförnäma opinionen till mötes. Det är valår.

Vad som måste till är ju förändringar som verkligen attackerar den extrema fattigdomen.

Låt oss tipsa om hur Sverige skulle kunna gå tillväga om vi verkligen vill få bort misären och inte bara mota de fattiga utom synhåll.

Ge tiggarna anställningar genom extratjänstsystemet som nu införts. Skicka notan till de rumänska och bulgariska regeringarna. Om dom vägrar betala minskar Sverige sitt EU-bidrag med motsvarande summa.

Vi kastar fram detta drastiska förslag fullt medvetna om att det krävs noggrann planering och förslaget kan behöva modifieras. Men vi vill visa på hur vi måste tänka om vi verkligen vill lösa problemet med extrem fattigdom. Jari/Jimmys linje har ingenting, absolut ingenting, med en genuin vilja att åtgärda den extrema fattigdomen.

PS: “Järnaxeln” är Jimmy Janssons eget ord för samarbetet S+M som han vill se inte bara i Eskilstuna utan på regeringsnivå.

You May Also Like