Foto: Hosny Salah / Pixabay. Fotot taget i samband med ett tidigare israeliskt terrorangrepp mot Gaza-området.

Har USA nu gett Israel grönt ljus för en markinvasion i Rafah-området?

Enligt Ekots Mellanöstern-reporter Cecilia Uddén cirkulerar idag i Israel uppgifter om att USA:s regering nu gett Israel grönt ljus för en invasion i området kring staden Rafah i södra Gaza.

Det gröna ljuset skulle vara en “belöning” för den “återhållsamhet” som Israels regering anses ha visat i samband med nattens drönarattack mot en flygbas nära Esfahan, strax söder om Irans huvudstad Teheran.

Iran uppger att man sköt ner de tre “små” drönare som ingick i attacken. Inga skador skall ha blivit följden.

Iran undviker också att nämna vare sig Israel eller någon annan som liggande bakom attacken. Istället nöjer man sig med att säga att allt tyder på att attacken utförts av “infiltratörer”. Och tecken finns på att attacken utgått från någonstans inom iranskt territorium.

USA hävdar att Israel låg bakom, och att det alltså skulle ha handlat om israeliska infiltratörer.

Israels regering har varken förnekat eller bekräftat att man ligger bakom drönarattacken.

Hanteringen från Irans sida kan tolkas som att man försöker kyla ner situationen. Iran har också hela tiden, från och med Gaza-krigets inledning, varit angeläget om att inte dras in i ett krig med Israel.

Israels högerregering, som var den part som inledde de senaste veckornas upptrappning med sin dödliga attack mot Irans konsulat Damaskus, har antagits haft ett intresse av en konfrontation med Iran. Detta därför att man då förmodligen skulle kunna tvinga USA till att involvera sig, och samtidigt, i skuggan av en regional storkonflikt, i det läget skulle kunna inleda en stor offensiv i södra Gaza-området – med syftet att fullborda fördrivningen av den palestinska befolkningen.

Bidens regering i USA har på grund av både inrikes-och utrikespolitiska skäl fruktat för de möjliga konsekvenserna av en israelisk markinvasion i södra Gaza-området.

Men ännu mer har man fruktat konsekvenserna av ett krig mellan Israel och Iran.

Mot den bakgrunden kan uppgifterna idag om en förestående markinvasion i Rafah-området ses som om att Israel nu, i utbyte mot återhållsamhet visavi Iran, av USA fått grönt ljus för en eskalering och ytterligare intensifiering av kriget mot den palestinska befolkningen i hela Gaza-området.

You May Also Like