Regeringens nedskärningspolitik är ett stort svek mot kvinnor

Regeringens och Sverigedemokraternas vårbudget visar att Ulf Kristersson har tappat kontakten med verkligheten. Larmen från välfärden om nedskärningar i förskolan, skolan, sjukvården och äldreomsorgen tas emot med en axelryckning. S-kvinnor konstaterar att växande barngrupper, ökad stress och massuppsägningar väntar med regeringens och SD:s vårbudget

I samband med tidigare budgetar har SD och regeringen skyllt på inflationen. Att behålla lärare i skolan var tydligen ”inflationsdrivande”. När inflationen nu är nere på dryga två procent lyser finansieringen av välfärden alltjämt med sin frånvaro.

Regeringen och SD säger sig vilja prioritera gängkriminaliteten, men lämnar Sveriges unga med enorma hål i budgeten för skola och fritids. Den budget som presenterades i veckan motsvarar omkring en fjärdedel av vad som krävs för att behålla dagens nivå enligt Sveriges Lärare. De barn och unga som behöver skolan mest kommer istället att mötas av färre vuxna i skolan.

Vårbudgeten visar med all tydlighet att Ulf Kristersson saknar svar på hur vi löser problemet med gängkriminaliteten. Regeringen spelar svälta räv med välfärden men sliter sitt hår över bristen på fängelseplatser. Färre vuxna i skolan och fler barn i fängelse sammanfattar SD-regeringens samhällsanalys väl. Kristerssons båt tar in vatten och statsministern lägger all kraft på att ösa, hålet i botten lagar han med tuggummi. Utan att återupprätta välfärden och satsa på barnen när de är små kommer vi aldrig att kunna bryta nyrekryteringen till gängen.

SD-regeringens nedskärningspolitik är dessutom ett stort svek mot kvinnor. Det är kvinnor som arbetar i välfärdens kvinnodominerade yrken och som får betala för nedskärningarna i form av ökad stress, sämre arbetsvillkor och löner. Det är också kvinnor som tvingas kliva in när välfärden drar sig tillbaka genom att gå ner i arbetstid för att ta hand om en åldrande förälder eller annan närstående.

Vad Sverige behöver nu är en regering som prioriterar barnen i skolan före skattesänkningar för höginkomsttagare. Vi behöver en regering som inser att det enorma problemet med kompetensförsörjningen i vården, skolan och omsorgen bara kan lösas genom att förbättra kvinnors arbetsvillkor och löner. Det är avgörande för kvinnors hälsa och ekonomi, men också för vår gemensamma välfärd. Det är Sveriges framtid som står på spel.

-Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor, med flera S-kvinnor, debattartikel i Dagens Arena

https://www.dagensarena.se/opinion/regeringen-spelar-svalta-rav-med-valfarden/