Statsrådsborgen vid Senatstorget i Helsingfors. Bild: Lumijaguaari / Wikipedia.

Finlands nya högerregering i blåsväder

Finlands nya högerregering, som tillsattes för bara två veckor sedan, har redan börjat gunga.

I den nya regeringen ingår Sannfinländarna, (systerparti till Sverigedemokraterna), det moderata Samlingspartiet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Anledningen till turbulensen i den finska regeringen är att flera av de sju Sannfinländare som har ministerposter nu anklagas för högerextrema och nazistiska kopplingar.

Det började med näringsminister Vilhelm Junnila som av finska media avslöjades för kopplingar till just extremhögern och nazismen.

Junnila “överlevde” en förtroendeomröstning i den finska riksdagen. Men valde att hoppa av efter bara 10 dagar som minister.

Nu är det ytterligare tre ministrar från Sannfinländarna som hamnat i blåsväder. Det är finansministern Riikka Purra (som även är partiledare), inrikesministern Mari Rantanen och justitieministern Leena Meri.

Alla tre kopplas ihop med den högerextrema konspirationsteori som går ut på att en “global elit” medvetet skall genomföra ett “befolkningsutbyte”. Ett befolkningsutbyte där “vita” i västvärlden ska bytas ut mot “ickevita” invandrare.

Alla tre förnekar dock att de delar den konspirationsteorin. Att de bara talar om konsekvenserna av den dålig invandringspolitik som “drabbar Finland och västvärlden”.

De tre ministrarna från Sannfinländarna har dock deltagit flitigt på sociala medier där de delat inlägg om just denna konspirationsteori om ett “medvetet folkutbyte” som är styrd av “en global elit”.

Vid senaste valkampanjen i Finland medverkade Jimmie Åkesson (SD) som “draglok” åt Sannfinländarna:

“Rädda Finland undan Sveriges misstag”, var hans budskap.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like