Obegränsat med pengar! Skyltarna – belysta nattetid – är uppställda blott 150 meter från eFOLKETs redaktionslokaler. Definitivt inom “skotthåll”, skulle man väl kunna säga … Foto: Rolf Waltersson.

Nu ska Sverige och USA leka krig tillsammans – igen

För ett par veckor sedan skrev jag i eFOLKET om reklamkampanjen från Försvarsmakten. En kampanj med affischer vid busshållplatser och andra stora reklampelare.
Den kampanjen råkade (?) sammanfalla med en stor militärövning i södra Östersjön där Sverige och USA tillsammans tränar navigering i skärgårdsmiljö.

Se eFOLKET 19 oktober under rubriken: Är den svenska krigsmaktens reklamkampanj en bit i ett skrämmande pussel?

Den 29 oktober får jag syn på ännu fler liknande reklamaffischer här i Eskilstuna. Den här gången i mycket större format. På ett ställe är affischtavlorna i formatet cirka 5×3 meter. Det är reklamtavlor som sitter i form av en treudd, så att det tillsammans är 6 stora tavlor 5×3 meter att bre ut sig på.
Vid den stora butiken ICA-Ekängen är det en reklamtavla som är cirka 8×3 meter.
Så dessa reklamtavlor är verkligen iögonenfallande.

Samma dag, 29 oktober, kommer ännu ett pressmeddelande från Försvarsmakten med den feta rubriken: Amerikanska förband deltar i svensk övning.

Ingressen i fetstil lyder:

Om några veckor kommer amerikanska soldater, båtar och flyg att ingå i en svenskledd övning som äger rum längs Östersjökusten i södra och mellersta Sverige. Redan innan övningen inleds kommer de amerikanska enheterna att vara på plats då de ska utbildas och tränas i miljön som övningen ska genomföras i.

Sedan fortsätter meddelandet:

En gemensam övning mellan Sverige och USA kommer att inledas inom kort. Både Sverige och USA deltar med enheter från marin- flyg- och markförband, och utöver det deltar USA även med delar ur sina specialförband.
Syftet med övningen är att stärka Försvarsmaktens förmåga att snabbt kunna genomföra gemensamma operationer tillsammans med andra. (“Med andra”. Det är ju en övning enbart med Sverige och USA. Då borde det väl stå “tillsammans med USA”. Min anmärkning)
(…)
Redan för ett par veckor sedan anlände amerikanska soldater och båtar till Karlskrona för att tillsamman med svenska förband träna navigering i skärgårdsmiljö….
Nu till helgen kommer ytterligare amerikanska enheter till Sverige, och de har bland annat med sig amerikanska CV-22 B Osprey, som är en kombination av ett flygplan och en helikopter. De behöver också träna och känna på sin nya miljö …

Till detta pressmeddelande är bifogat två bilder av militärflygplanet CV-22 B Osprey som är en blandning av vanligt flygplan och helikopter. Det är tillverkat av den amerikanska flyg- och vapenfabriken Boeing, som är världens näst största vapentillverkare. CV-22 B Osprey har använts i strid i bland annat Irak, Afghanistan och Yemen.

Jag har citerat delar av pressmeddelandet. Den som vill läsa hela texten kan googla: Amerikanska förband deltar i svensk övning

Jag vet inte hur man ska tolka den här övningen och pressmeddelandet. Det är alltså ingen Nato-övning, utan en övning där bara USA och Sverige ska “leka krig” tillsammans.
Och det man skriver i pressmeddelandet “De (amerikanska enheterna) behöver också träna och känna på sin nya miljö” – hur ska det tolkas?
Som det är skrivet får man uppfattningen att den svenska skärgårdsmiljön och Östersjökusten ska ses som “hemmaplan” för USA:s krigsmakt som ska “träna och känna på sin nya miljö”.

Om krigsminister Peter Hultqvist och andra påhejare av militär kapprustning hävdar att den här militära lekstugan ryms inom begreppet neutralitet och alliansfrihet – då har begreppet neutralitet och alliansfrihet fått en helt ny och “moderniserad” innebörd.

Och jag ställer samma fråga nu som i det förra inlägget i eFOLKET:
Finns det ett samband mellan den militära upprustningen, kriglekar tillsammans med USA, men även med Nato, och “charmoffensiven” bestående av påkostade reklamkampanjerna från Försvarsmakten?
Jag menar att det “militära tänkandet” är det största krigshotet.

Rolf Waltersson

You May Also Like