Bild: WiR_Pixs / Pixabay.

Finländska storbolag fortsätter handla med Ryssland

“Det stöder direkt det ryska krigsmaskineriet”, säger finsk expert

Jag hör på nyheterna, P1, nu på morgonen 4 juli, att finska företag fortsätter handla med Ryssland – som om ingenting hänt.

Det är finska Yle, motsvarigheten till vårat public service, som gjort en grävande granskning där man genom tullens statistik fått fram hur; “Finländska bolag har gjort miljardaffärer i Ryssland under kriget i Ukraina – pengar har strömmat till företag som ägs av Putins inre krets”,

“Det handlar bland annat om leveranser till Rysslands betydande metallgruvor. Enligt en forskare i rysk energipolitik har det ryska krigsmaskineriet kunnat dra nytta av affärerna i sin upprustning”, enligt uppgifter från Yle.

Sammantaget handlar det om affärer för “åtminstone 1,5 miljarder euro” sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina.

Enligt uppgifterna har också finska bolag importerat, köpt, varor från Ryssland “till ett värde av över 1,5 miljarder euro”.

1,5 miljarder euro motsvarar med nuvarande växelkurs 17,7 miljarder kronor.

En del av de företag det handlar om förklarar att man bara vill “hedra de avtal som ingåtts före kriget”.

Krig innebär väl, eller borde innebära, att allt som har med “heder” att göra är som bortblåst. Och i fallet med Rysslands anfallskrig mot Ukraina är det svårt att se något “hedrande” i att fortsätta med affärer som innebär att den ryska krigsmaskinen kan byggas starkare så att kriget kan förlängas.

Man undrar förresten vad den finska högerregeringen tycker om detta. Ja även den tidigare finska vänsterregeringen. För dessa affärer har ju pågått sedan Rysslands anfall mot Ukraina i februari 2022.

Men å andra sidan – Sverige godkänner ju vapenförsäljning till både diktaturer och krigförande länder. Så vi kanske inte är bättre “kålsupare” än dessa finländska storbolag.

“Granskningen visar att en del av pengarna gått till bolag som ägs av oligarker i Putins närkrets, personer som omfattas av västvärldens sanktioner och som finns med i USA:s sanktionslista”,
—skriver Omni

De finländska bolagens handel med Ryssland kan förlänga kriget

“Veli-Pekka Tynkkynen är professor i rysk miljöpolitik vid Helsingfors universitet och docent i rysk energipolitik vid Försvarshögskolan. Han säger att finländska bolag har stärkt den ryska krigskassan genom att fortsätta handeln med Ryssland också efter krigsutbrottet.

Enligt Tynkkynen är samarbetet med de ryska gruvbolagen extra skadligt, eftersom den ryska gruvindustrin är beroende av västerländsk teknik…”, skriver Yle.

“När Finland exporterar reservdelar och teknik till Ryssland kan landet producera råvaror som landet behöver i sin krigföring. Det stöder direkt det ryska krigsmaskineriet”, säger Veli-Pekka Tynkkynen.

Ett ramaskri

Om detta stämmer borde det gå ett ramaskri genom det internationella samfundet. Att finländska företag i Nato-landet Finland bedriver handel med Ryssland. Handel som “innebär ett direkt stöd till det ryska krigsmaskineriet” och en förlängning av kriget i Ukraina.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like