Bildskapare: David Peterson / Pixabay.

Slovakien under EU:s lupp när det gäller korruption och hot mot public service

Nu har Slovakien hamnat under luppen när det gäller korruptionen i landet. Det gäller ett nytt lagförslag som kommer att försvåra kampen mot korruptionen. Så här skriver Europaportalen under rubriken EU-parlamentet oroas för korruption i Slovakien efter nytt lagförslag:

Lagförslaget från Slovakiens premiärminister, den socialdemokratiske populisten Robert Fico, att lägga ner den del av Slovakiens åklagarmyndighet som hanterar korruption och allvarliga brott kritiseras av EU-parlamentet. De ifrågasätter hur landet då ska kunna bekämpa korruption och skydda EU:s budget.

Parlamentarikerna uttrycker även oro mot att premiärministern vägrar prata med viktiga medier och att han vill omorganisera landets public service.

Alla svenska EU-parlamentariker röstade för förslaget som vann med stor majoritet”.

Tidigare i år var det stora demonstrationen i Slovakien mot regeringens omdiskuterade och kritiserade lagförslag. (se lästips)

Även Reportrar utan gränser kritiserar Slovakiens regering för att den nu vill öka kontrollen över public service. Man befarar att Slovakien är på väg åt samma håll som Viktor Orbáns Ungern där nu public service i praktiken blivit statens megafon. Och där övrig media är hårt begränsade och kontrollerade.

Slovakien är medlem i Nato sedan 2004 och därmed är en av de stater som vi i Sverige nu ska vara beredda “att gå i döden för” om som skulle krävas.

Kan lägga till att Slovakiens president Zuzana Caputová motsätter sig regeringen lagförslag och säger att hon ska göra allt för att stoppa dem.

Så här beskriver EU det parlamentariska statsskicket i Slovakien:

Slovakien är en parlamentarisk och demokratisk republik med en regeringschef – premiärministern – och en statschef – presidenten. Premiärministern har den egentliga verkställande makten, medan presidenten, som formellt föreslår den verkställande makten, bara har mycket begränsade befogenheter”

I klartext betyder det att presidenten har mycket små möjligheter att bestämma över vilka lagar regeringen vill införa.

Gå gärna in och läs Utrikesmagasinets artikel “Maffia, mord och mutor färgar Slovakiens val” (se lästips)

Korruptionen och maktmissbruket det handlar om sträcker sig långt in i polisen, juridiken och politiken i Slovakien.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like