Foto: Rojavakommitteerna /Twitter.com.

Apropå Erdogan, “terrorism” och yttrandefrihet

Det blev stort pådrag i media i och med aktionen i Stockholm där en docka föreställande Turkiets president Erdogan hängdes upp i en stolpe med snaran fäst runt ena foten.

Bakom den här symboliska handlingen stod svenska Rojavakommittéerna. Aktionen är en protest mot despoten Erdogan och hans mångåriga förföljelse av kurderna i Turkiet. Ja han till och med terrorbombar det kurdstyrda området Rojava i norra Syrien som ligger på gränsen mot Turkiet.

I samband med aktionen uppmanar Rojavakommittérna Erdogan att avgå innan han slutar på samma sätt som Italiens fascistledare Mussolini, som hängdes upp med en snara runt foten efter att fascistregimen i Italien fallit.

Nu går en lång rad politiker från våran nya högerregering till storms och kallar den symboliska upphängningen av dockan för en terrorhandling. Det är ganska historielöst med tanke på despoten Erdogan och hans ”behandling” av kurderna som verkligen är terrorhandlingar. Erdogan har ju som motto; ”En död kurd är en bra kurd”.

Visst kan man ha delade meningar om den här symboliska hängningen av Erdogan. Hade Turkiet varit en demokrati hade det varit en annan sak. Men Turkiet är ingen demokrati.

Jämfört med Erdogans hårda förföljelser av kurderna som inneburit tusentals dödade och fängslade kurder, är det milt sagt en överdrift att kalla upphängningen av dockan för en ”terrorhandling”. Använder man ordet terror så lättvindigt, finns inga ord kvar för vad man ska kalla Erdogans bombningar av Rojava.

Viktigt att notera är att bakom Rojavakommiterna står de kurdiska organisationerna YPG och YPJ. Organisationer som inte är terrorstämplande av vare sig FN eller EU. Det är bara Erdogan och Turkiet som terrorstämplar YPG och YPJ och som har fängslat tusentals medlemmar av det socialdemokratiska partiet HDP i Turkiet. (eFOLKET har skrivit om det flera gånger)

Nu råkar det slumpa sig att samtidigt med den här aktionen i Stockholm har det fallit en dom i FN, där FN kritiserar Danmark för att 2017 upplåtit folketingets lokaler i Christiansborg (motsvarande vårat riksdagshus) till en utställning av med bilder av “gatukonstnären” Dan Park. En av bilderna på utställningen föreställer den svenska riksdagsledamoten och Vänsterpartisten Malcolm Momoudou Jallows hängande i en snara

Eftersom Jallows har afrikansk bakgrund och kommer från Gambia tolkar han “konstverket” som rasistiskt – att det anspelar på lynchningar av de afroamerikanska slavarna – anmälde han bilden till FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Nu har FN kommit med sin dom. “Hängningen” av Jallows är att betrakta som rasdiskriminering. Men om denna hängning har det inte alls varit lika stor uppståndelse i media och bland våra svenska högerpolitiker.

Flamman (oberoende socialistisk) har en artikel i sitt senaste nummer. Det har varit ett inslag på SVT Nyheter. Och DN har en artikel som är låst och bara kan läsas av prenumeranter.

Kan lägga till att denna Dan Park, med politisk hemvist långt ute på den yttersta högerkanten, råkat i blåsväder tidigare och dömts för sina “affischer med rasistiska budskap och hets mot folkgrupp vid upprepade tillfällen”, enligt tidningen Expo

2012 hade studentföreningen Lundagård en fest på temat “djungel”, där man ordnade en slavauktion där slavar såldes till festdeltagarna.

Inför denna “fest” hade Dan Park gjort en affisch som satts upp runtom i Lund. Affischen föreställde en bild på, just det, Malcolm Momoudou Jallows. På affischen var Jallows fängslad med järnbojor och kedjor runt halsen, armarna och fötterna, och med texten:

“Vår negerslav är bortsprungen. Han försvann i lördags 16 april och lystrar till namnet Jallow Momodou”.

Jallows, som också är aktiv i Afrosvenskarnas Riksförbund, polisanmälde “slavauktionen”. Dan Park dömdes för förtal och hets mot folkgrupp till villkorlig dom, 6 000 kronor i böter och skadestånd på 10 000 kronor till Jallows.

Ett annat exempel på “den fria konst” Dan Park ägnar sig åt är när han placerade en burk utanför judiska församlingen i Malmö. Burken hade texten “Zyklon B”. Zyklon B är det gift nazisterna använde i koncentrationslägren när de gasade fångarna till döds.

På tal om hur långt man får gå när det gäller den konstnärliga satiren och friheten så kommer jag att tänka på centerpartiet. Eller snarare centerpartiets studentförbund och CUF Storstockholm.

Ni minns säkert när centerns “chefsideolog” Martin Ådahl utsågs till årets centerpolitiker. Priset var en tavla med en brinnande LO-borg.

CUF byggde på med ett montage där hurtiga CUF-medlemmar stormade förbi den brinnande LO-borgen med plakat föreställande Gadsenflaggan.

Gadsenflaggan som under inbördeskriget i USA stod för bevarande av slaverisystemet.

Mordbrand mot LO-borgen och hyllande av slaverisystemet kan väl också ses som aktioner värda att ta på allvar och att diskutera.

PS. På tal om hängning. Turkiet avskaffade dödsstraffet 2004 i samband med att man ansökte om medlemskap i EU. Detta av taktiska skäl eftersom EU inte tolererar medlemsländer som har dödsstraff.

Nu finns det framskridna planer på att återinföra dödsstraffet i Turkiet.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like