Julian Assanges öde hänger på en skör tråd

Wikileaksgrundaren Julian Assanges öde ska avgöras i brittisk högsta domstolen 20-21 februari. Det handlar om huruvida han ska få rätt att överklaga tidigare beslutet om att bli utlämnad till USA.

Blir han utlämnad väntar förmodligen livstids fängelse, eller kanske till och med dödsstraff.

USA anklagar Assange för spioneri genom att han läckt hemliga uppgifter som avslöjat USA:s krigsförbrytelser i bland annat Afghanistan och Irak.

Nu är det inte bara Wikileaks som avslöjat USA:s krigsförbrytelser. Att man bryter mot ”krigets lagar” när man är ute och krigar.

Det läckte bildbevis under USA-kriget i Irak som avslöjar hur USA utövar tortyr i det beryktade Aby Graib-fängelset i Bagdad (Se lästips Abu Ghurayb-fängelset)

Även tortyr är förbjudet enligt “krigets lagar” enligt Genévkonventionerna från 1949. (se lästips)

2021 i en skriftlig fråga i riksdagen tog Amineh Kakabaveh (politisk vilde), tidigare ledamot för (V) upp utlämningen av Julian Assange:

Vad Julian Assange gjort är att han har haft kurage som få när det gäller att avslöja USA:s krigsförbrytelser under Irakkriget. Den stat som nu avser att utlämna Assange var även den delaktig i detta folkrättsvidriga krig.”

Amineh syftar naturligtvis på Storbritannien.

Vad det ytterst handlar om är inte om ”spioneri”, utan också den fria och sanningssökande journalistikens möjligheter att verka”, skriver Amineh Kakabaveh i sin interpellation riktad till dåvarande utrikesminister Ann Linde (S). (se lästips)

Nu tror man att det kan ta någon eller ett par veckor efter att förhandlingarna i brittiska högsta domstolen avslutats innan domen avkunnas.

Både Reportrar utan gränser och Amnesty International kommer att bevaka domstolens beslut och Julian Assanges vidare öde.

Lite syrligt passar Reportrar utan gränser (RSF) på att påminna om hur Storbritannien och USA hamnar i RFS:s Pressfrihetsindex 2023.

Storbritannien är rankad på 26:e plats av 180 länder. USA hamnar på 45:e plats. Således inga topplaceringar.

Reportrar utan gränser skriver:

Pressfriheten i USA har försämrats dramatiskt under Donald Trump. US Press Freedom Tracker registrerade under hela 2020 fler än 500 incidenter där journalister i USA attackerats, gripits eller fått sin utrustning förstörd.”

Reportrar utan gränser noterar att även under Bidens tid som president pågår ett ökat våld mot journalister i USA stor omfattning. (se lästips)

Jag kan inte låta bli att dra parallell med IB-affären i Sverige 1973, då Jan Guillou och Peter Bratt i tidningen Folket i Bild/Kulturfront avslöjade att den hemliga Informationsbyrån i strid mot svensk lag åsiktsregistrerade svenska medborgare.

Guillou och Bratt dömdes till fängelse för spioneri därför att de avslöjade hemligheten att staten bröt mot lagen.

Rolf Waltersson

Lästips:

Ödesdatum nära för Wikileaksgrundaren Julian Assange – Reportrar utan gränser. 2024-02-19

Globala mediefriheten hotad när Assange står inför möjlig utlämning till USA – Amnesty Sverige. 20 februari 2024

Utlämningen av Julian Assange (Skriftlig fråga 2021/22:1756 av Amineh Kakabaveh (-) – Sveriges riksdag.

USA: Reportrar utan gränser allvarligt bekymrade för pressmedarbetares säkerhet – Reportrar utan gränser. 2021.01-14

Abu Ghurayb-fängelset – Wikipedia

Krigets lagar – Wikipedia

Wikileaks – Wikipedia

Julian Assange – Wikipedia

You May Also Like