Novitjok-fallen: Mediernas kritiska och granskande roll utmanas

Under torsdagen höll den konservative brittiske inrikesministern Sajid Javid ett informationsmöte med parlamentsledamöter. Mötet direktsändes i radio av svenska Ekot. För varje journalist, ja för varje fritänkande lyssnare, framstod tillställningen förmodligen som i långa stycken skrämmande.

Parlamentsledamöter tävlade med inrikesministern i påståenden om att nu kommer vi att ställas inför en flodvåg av Putin-dirigerad desinformation och “fake news”. Parlamentsledamöter krävde att brittiska politiker nu skall stoppas från att ställa upp på intervjuer i “Putin-medier”, och attdet brittiska public-service-företaget BBC skall mobiliseras i informationskriget mot Russia Today och andra ryska medier.

Varje ifrågasättande av tesen att Ryssland låg bakom den så kallade Skripal-attacken i mars, och tesen att det nu handlar om att spill från Skripal-attacken orsakat det som drabbat paret Dawn Sturgess och Charley Rowley, stämplas som desinformation. Varje kritisk röst riskerar att stämplas som distributör åt Moskva.

Vi har nått ett stadium där meningar som avviker från vad som officiellt förfäktas av regeringar Väst och av militäralliansen NATO definieras med en sorts automatik som lögner eller listiga halvsanningar.

Att påpeka detta, så som vi nu just gjort, klassas också som ett lömskt sätt att förvirra och desinformera.

I vårt land pågår nu i ett uppskruvat tonläge en diskussion om hur “vi ska kunna stoppa försök till påverkan på vår valrörelse”. Vad som avses är att någon främmande makt (gissa vilken!!) har intresse av att valet går i en viss riktning. Den fråga som osökt inställer sig är förstås vilka frågor i valrörelsen det är som den främmande makten har intresse av att påverka! När svar någon gång mumlas fram brukar NATO-frågan nämnas.

Alltså: de som kritiserar närmandet till NATO går Putins ärenden. Vi såg denna argumentation oblygt framföras av ÖB Bydén och krigsminister Hultqvist i samband med den stora militära så kallade Aurora-övningen.

På eFOLKET kommer vi aldrig att vika oss för hetsen mot den kritiska granskningen. Vår förhoppning är att vi framöver inte kommer att stå alltför ensamma. Ett viktigt test stundar nog de närmast dagarna. Kommer då, också i Sverige, mediers och journalisters integritet att angripas i spåren av de senaste händelserna i Storbritannien?

Ledarredaktionen

eFOLKET

You May Also Like