Stefan Löfven besöker Saudiarabiens. Samtalar med kung Salman bin Abdul Aziiz.

Vapenexport och dubbelmoral.

Sverige är ett litet land. Men Sverige är samtidigt ett stort land, ett stort land när det gäller vapenexport. Trots plikskyldigt mumlande om att inte sälja vapen till krigförande länder, fortsätter vapenexporten ogenerat till diktaturer och krigförande länder.

Nu har vapenexporten hamnat i fokus genom två händelser. Det “bortglömda” kriget i Jemen som pågått i 4 år, och mordet på den regimkritiske journalisten Jamal Khasoggi som mördades på Saudiarabiens konsulat i Turkiet.

Jemen 2018.

Saudiarabien är ett av de länder som nu deltar i kriget i Jemen. Ett av de mest skoningslösa krig som pågår just nu. Och kanske den värsta humanitära krisen i världen i dag. En kris som inte minst drabbar barnen. I krigets spår följer svält och dödliga epidemier där barn dör som flugor.

Som en protest mot kriget och mordet på Jamal Khasoggi har några länder nu beslutat att avbryta handeln med krigsmateriel till Saudiarabien.

Det är Tyskland och det är Finland. Nu har också Danmark deklarerat att man bryter all vapenhandel.

Men vad gör Sverige? Jo Sverige protesterar lite pliktskyldigt, men fortsätter vapenexporten som om ingenting hänt. Man fortsätter vapenexporten till Saudiarabien, som är en diktatur och ett land som är mitt uppe i ett brinnande krig. Saudiarabien som utfärdar spöstraff och genomför offentliga avrättningar, bland annat genom halshuggning. Ett hyckleri och en dubbelmoral utan motstycke. Är detta vad som menas med en “feministisk utrikespolitik”? Vad säger vår utrikesminister Margot Wallström?

Om inte Saudiarabien är “diskvalificerat” vad gäller vapenhandel, vad krävs då för att inte få köpa svenska vapen??

Provinsen Saada.Tidigare ett sjukhus. Bombat till grus av Saudiarabien.

Att USA och Donald Trump smeker Saudiarabiens härskare medhårs är inget att förvånas över. För Donald Trump är det viktigaste att skydda de vapenkontrakt på 110 miljarder dollar som man har med Saudiarabien.

Men det är minst sagt pinsamt att Sverige, som ju i andra sammanhang vill framstå som “fredsängel”, hamnar på samma sida som USA genom att fortsätta beväpna den reaktionära och despotiska regimen i Saudiarabien.

Om det nu blir fredssamtal i Sverige så känns det ju inte riktig som att det är på ”neutral mark”. Kanske delegaterna samtidigt kan passa på att göra studiebesök vid de svenska “vapensmedjor” som levererar vapen till kriget?

Man kan till exempel titta på hur det går till att tillverka pansarvärnsroboten Bill, som exporteras till Saudiarabien.

Man kan besöka Saab och titta på tillverkningen av radarsystemet “Global eye”, som också säljs till Saudiarabien.

Rolf Waltersson

You May Also Like