USA-soldat med svensk AT4. Vapnet började tillverkas i Eskilstuna på 80-talet. Det var då den historiskt näst största svenska vapenexportaffären. Den uppgick till 4 miljarder. USA:s marinkår var enda beställare. Affären stred solklart mot de så kallade “riktlinjerna för vapenexport". Men “särskild hänsyn", det vill säga att det vr USA som var beställre, gjorde att den dunkades igenom utan minsta rodnad på beslutsfattrnas kinder.

Det svenska stålet biter

Det ska vara lite folkfest när den svenska krigsmaskinen visar upp sig på hemmaplan. Många finner denna propaganda kväljande.

Svenska vapen används av den Saudiska koalitionen i kriget i Jemen enligt hemliga försvarsdokument som den undersökande franska organisationen Disclose tagit del av.

– Det här är konkreta fakta som gör att den svenska regeringen inte kan ducka längre, understryker Svenska freds.

Tidningen The Intercept och fyra franska medier har publicerat dokument som visar att franska vapen, bland annat stridsvagnar och robotar, som sålts till Saudiarabien och Förenade arabemiraten används mot civila i det krigshärjade Jemen.

I avslöjandet nämns också hur andra länder bidrar till att stärka den saudiskledda koalitionen – däribland Sverige.

Det är det svensktillverkade radarsystemet “Saab 2000 Erieye” som nu används i militära operationer i Jemen.

– Det svenska systemet används för att göra det lättare att föra krig, som att hitta båtar man vill träffa och för att hindra vapentransporter, har Pieter Weseman från SIPRI sagt till SVT.

Som i alla krig är det så att det är civilbefolkningen som drabbas hårdast.

– Det finns många bevis på att den saudiskledda koalitionen bombar civila mål och matleveranser, säger Linda Åkerström till TT.

Linda Åkerström är ansvarig för nedrustningsfrågor och vapenexport på Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Svenskt radarsystem är detta militärflygplan från Förenade arabemiraten utrustat med.

I dokument som Disclose tagit del av framgår att det sedan kriget i Jemen startade 2015 och fram till september 2018 har utförts cirka 24 000 flyganfall.

Som sagt – det är alltid civila som drabbas hårdast i krig. I Jemen har många barn fått sätta livet till genom bombningar och genom svält, sjukdomar och epidemier som följer i krigets spår.

Nu ska man naturligtvis inte bli förvånad över att svenska vapen används i krig. Det är ju liksom en “naturlig” konsekvens av vapenhandel. Man är bra naiv om man tror att vapen som säljs från Sverige bara är tänkta för militärparader.

Tidigare exempel visar att “det svenska stålet biter” i många krig och konflikter.

USA-soldat lär irakisk kollega att hantera svenska AT4.

En ”storsäljare” genom åren är granatgeväret ”Carl Gustaf” och pansarskottet ”AT4” från Bofors som har sålts i över 800 000 exemplar världen över och som använts i flera krig.

Pansarskottet AT4 är ett engångsvapen, ”fire and forget” som det kallas.

En storköpare av Carl Gustaf är USA som använde detta vapen redan under Vietnamkriget, och senast i bland annat Afghanistan och Irak.

Sedan är det så att vapen letar sig fram på olika vägar dit det är tänkt att de inte ska hamna. Enligt ganska pålitliga källor uppges att Carl Gustaf har hamnat i händerna på både IS-terrorister i Syrien och Irak och i händerna på Al-Shabab i Somalia.

Carl Gustaf har också använts i Burma i samband med fördrivningen av Rouhingafolket i norra Burma. Enlig en rapport från den kristna fredsrörelsen användes Carl Gustaf i Burma redan 1994. Det finns bilder på detta granatgevär som beslagtagits av Karenfolket i Burma. Karenfolket i Burma är en minoritet av mongoliskt ursprung.

“Legala” vapen hamnar allt som oftast där det kanske inte var tänkt. Till exempel till den illegala marknaden i Brasilien, där den lokala polisen i Rio de Janeiro beslagtagit tio svenska pansarskott “AT4” som hamnat i händerna på knarkligor.

Till sist en liten fundering. Undrar vad vår kung tycker om att ha fått ett militärvapen, ett granatgevär, uppkallat efter sig?

Och om man fortsätter på den vägen kan vi kanske snart se en trampmina i feminint rosa förpackning med namnet “Silvia”.

Rolf Waltersson

You May Also Like