Saab fortsätter leverera krigsflygplan till Förenade Arabemiraten med regeringens stöd

Nya lagen om mänskliga rättigheter körs över

Det första av tre övervakningsflygplan av modellen Global Eye har levererats till Förenade Arabemiraten. Nu har diktaturen framställt en önskan om att köpa ytterligare två utöver de tre som redan är kontrakterade.

Riksdagen skärpte 2018 lagen om exportkontroll av krigsmateriel till länder med brist på demokrati och mänskliga rättigheter.

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, som ger tillstånd till export av krigsmateriel menar dock att följdleveranser har en särställning och att tillstånd kan beviljas om det inte finns ett ovillkorligt hinder

Siemon Wezeman vid fredsforskningsinstitut Sipri, säger att lagen ställer högre krav på demokrati och mänskliga rättigheter men att det knappast är något hinder att fortsätta leverera då Sverige är noga med att följdleveranser ska kunna genomföras

– Då kommer alla andra kontrakt att bli följdleveranser. I de flesta andra länder måste man se det nya kontraktet som ett nytt kontrakt.

Saab vill inte kommentera affärer i detalj i media.

– Vi har en god relation med kunden, säger Saabs presschef Ann Wolgers.

Hon gick över till Saab för tre år sedan då hon lämnade arbetet som mediestrateg åt statsminister Stefan Löfven.

– Saab är ett väldigt fint bolag som ligger i framkant både vad gäller ingenjörskunnande och jämställdhetsarbete, framhöll Ann Wolgers när hon började på Saab.

Vad gäller jämställdhet är kvinnor i Förenade Arabemiraten underställda sharia för den familjerättsliga lagstiftningen och diskriminerande regler är norm, skriver den svenska regeringen i en rapport från 2019.

I rapporten visas också att det är förbjudet att konvertera från islam till en annan religion och att straffskalan för homosexualitet innehåller dödsstraff, fängelse, spöstraff, böter och deportering.

Men regeringen är uppenbart inte beredd att låta dessa förhållanden stoppa Saabs miljardvinster när det gäller att leverera krigsmaterial.

Tommy Jansson

Läs mer:

You May Also Like