RIS- och ROS-kort från Svenska Freds.

Svenska Freds: Ris till Morgan Johansson och ros till Hans Blix

Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister förtjänar att risas medan Hans Blix, tidigare utrikesminister och diplomat inom FN, förtjänar att rosas, skriver Svenska Freds på hemsidan.

För krigsdrabbade länder som Jemen riskerar covid-19 att leda till ytterligare mänskligt lidande. FN:s generalsekreterare António Guterres har därför uppmanat till global vapenvila och att ställa om från militära lösningar. Samhällens motståndskraft måste mötas med satsningar på mänsklig säkerhet.

Morgan Johansson är ansvarig för svensk vapenexport. Sverige levererade nyligen radar- och stridsledningssystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten som krigar i Jemen. Detta trots att det i regeringens överenskommelse med C och L sägs att vapenexport till diktaturer, som deltar i kriget i Jemen, inte ska godkännas.

Hans Blix är starkt kritisk till den gigantiska militära upprustningen på mer än 1 700 miljarder dollar om året och jämför med beredskapen för att möta pandemin. Han framhåller också att de största hoten framöver, klimatförändringarna och kärnvapenarsenalerna, inte kan mötas genom militär avskräckning.

Tommy Jansson

Läs mer:

You May Also Like