Thailands premiärminister och militärjuntaledare Prayuth Chan-ocha. Avfotograferat från utskrift från min skrivare.

Människor flyr av olika anledningar

Vi ser dramatiska bilder av människor på flykt som sitter fast i taggtrådsstängslen runt “fort Europa” .

En del flyr för sina liv undan krig och ond bråd död.

Andra flyr undan arbetslöshet, fattigdom och hopplöshet. De som lite cyniska avfärdas som “ekonomiska flyktingar”. Alltså inga “riktiga” flyktingar. Vi ser dem i överfulla båtar som med risk för livet försöker korsa Medelhavet.

Rädda Barnen befarar att en miljon barn riskerar att dö av svält i talibanernas Afghanistan. Inte så konstigt om människor vill fly därifrån.

Även i det krigshärjade Jemen drabbas barnen av svält, undernäring, sjukdomar och död, om de nu inte bombas till döds av bland annat svenska vapen som används av de krigförande länderna, till exempel Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Jag läser från Svenska Freds att 2020 gick 35 procent av den svenska vapenexporten till “icke-demokratier”, en något förskönande omskrivning av diktaturer. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är två av dessa “icke-demokratier” som köper svenska vapen.

Detta är några exempel på länder där det inte är så muntert just nu, inte en när solen skiner.

Jag hörde på radions P1 om en annan sorts flykt. Det är människor som flyr undan mörkret och höstrusket i Sverige. En del som uttalade sig lät smått desperata i sin iver att snabbt komma undan det svenska höstmörkret.

Deras flyktmål är ofta Kanarieöarna. Men även öar i Karibien, till exempel Bahamas, ja till och med militärjuntans Thailand är ett efterlängtat mål för de som än nödgade att fly från det svenska höstrusket.

En del flyr från diktaturer, andra flyr till diktaturer.

En som arrangerar “flyktresor” till Thailand berättade att för en familj med två vuxna och två barn på ett av de “finare hotellen” i Phuket kostar det 46 000-58 000 kronor för en vecka under jul- och nyårshelgen. Men då ingår paraplydrink.

Även Thailand är ett land där militären är beväpnad med svenska vapen. Bland annat har militärjuntan nu tillgång till Saab 39 Gripen. På bilden ser man ett sådant med den thailändska flaggan på stjärtfenan.

Andra tål inte det svenska skatteklimatet. Även de finner ofta en fristad i den Karibiska övärlden. Där finns Caymanöarna, Barbados, Brittiska Jungfruöarna med flera där de placerar sina “surt förvärvade” svarta pengar i något påhittat brevlådeföretag för att undvika att betala skatt.

Eller, “Vad fan får jag för pengarna?”, som blivit ett bevingat uttryck från en av dessa av “skattetyngd” plågade svenska skatteflyktingar.

Som sagt – det finns olika anledningar till varför människor är på flykt.

PS. Svenska Freds förteckning över de största mottagarna av vapenexport från Sverige under perioden 2020-2019 visar att Thailand hamnar på fjärde plats. Thailand har kunnat fortsätta att köpa svenska vapen även efter militärkuppen 2014:

  1. Brasilien. 12,6 miljarder kronor (bl.a. beroende på köp av Jas)
  2. USA. 9,6 miljarder kronor.
  3. Norge. 9,5 miljarder kronor
  4. Thailand. 9,2 miljarder kronor
  5. Indien. 8,1 miljarder kronor.

Lästips:

Det är anmärkningsvärt att militärkuppen i Thailand och militärjuntans styre får så lite uppmärksamhet i svensk media. Trots att det är en militärjunta som styr, framställs Thailand främst som ett turistparadis.

Rolf Waltersson

You May Also Like