Carl Fredrik Reuterswärds Non-Violence. Konstverk som finns på många platser, bland annat utanför FN-skrapan i New York. Den här finns i Stockholm nära Hötorget. Foto: Rolf Waltersson.

“Mycket pang pang-för pengarna” – Och pengarna räknas i tusentals miljarder kronor om året …

Sedan 1948 tillverkas i Sverige ett av världens mest populära granatgevär, m/48. Det är en mycket enkel konstruktion. Ett stuprörsliknade refflat rör, cirka en meter långt och tio kilo tungt. Det lanserades med en “affärsmodell” som för tankarna till rakhyvlar och kaffekapslar, kan man läsa i tidningen Affärsvärlden.

“Det är ett lätt vapen och det är slagkraftigt. För ett rimligt pris får man en hög verkan. Det är mycket pang pang för pengarna”, säger den pensionerade översten och Bosnienveteranen Ulf Henricsson.

Med tiden har detta granatgevär utvecklats och moderniserats och dessutom fått det kungliga namnet Carl Gustaf.

Genom åren har detta granatgevär sålts till ett fyrtiotal länder. I år tecknade SAAB en order med USA:s regering om försäljning av pansarskottet AT4 och ammunition till Carl Gustaf ett värde av 4,2 miljarder kronor. Affärsidén med Carl Gustaf är att det egentligen är på ammunitionen man gör de stora förtjänsterna. (Ungefär som när man köper en skrivare. Själva skrivaren är billig, men färgerna man måste ha är dyra)

Kanske USA:s köp av Carl Gustaf kan ses som ett “motköp” för att Sverige tidigare beslutat att köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot till en kostnad av minst 10 miljarder kronor.

VILKA ÄR VÄRLDENS STÖRSTA FÖRSÄLJARE AV VAPEN?

I dagarna har fredsinstitutet SIPRI kommit med sin statistik över världens vapenhandel. Vapenaffärerna går lysande. 2018 ökade de 100 största vapentillverkarna (kinesiska företag inte medräknade) sin försäljning med 4,6 procent, så att den totala vapenhandeln nu uppgår till 420 miljarder dollar årligen. Vilket motsvarar cirka 4 000 miljarder kronor (4 000 000 000 000).

Det är den högsta nivån sedan slutet av “kalla kriget”.

“I vanlig ordning dominerar USA vars vapenindustri står för 57 procent av alla vapen och annan militär utrustning som säljs i världen”, enligt Svenska Dagbladet.

På en lista över de hundra största vapenförsäljarna är de 5 första från USA. Källa: SIRPI

(Siffrorna gäller enbart vapenförsäljning. Företagens försäljning till den civila marknaden ingår inte)

 1. Lockheed Martin (USA) 47,3 miljarder dollar
 2. Boeing (USA) 29,2 miljarder dollar
 3. Norhtrop Grumman (USA) 26,2 miljarder dollar
 4. Raytheon (USA) 23,4 miljarder dollar
 5. General Dynamics (USA) 22,0 miljarder dollar.

Dessa 5 amerikanska företag står för en tredjedel av världens totala vapenhandel.

Därefter följer:

 1. BAE Systems (England) 21,2 miljarder dollar.
 2. Airbus Group (flera europeiska länder) 11,7 miljarder dollar.
 3. Leonardo (Italien) 9,8 miljarder dollar.
 4. Almaz-Antei (Ryssland) 9,6 miljarder dollar
 5. Och på 10:e plats Thales (Frankrike) 9,5 miljarder dollar.

Sverige största vapensäljare SAAB återfinns på plats 30 med sina 3,2 miljarder dollar.

Några Kinesiska företag ingår inte i statistiken därför att det är svårt att få fram tillförlitliga uppgifter om den kinesiska vapenindustrin och dess försäljning.

VILKA LÄNDER ÄR VÄRLDENS STÖRSTA IMPORTÖRER AV VAPEN?

Bland de tio största importörerna av krigsmateriel 2014-2018 ligger Saudiarabien på 1:a plats med 12 procent av av den köpta vapenmängden. Så här ser topplistan ut:

 1. Saudiarabien (12 %)
 2. Indien (9,5 %)
 3. Egypten (5,2 %)
 4. Australien (4,6 %)
 5. Algeriet (4,4 %)
 6. Kina (4,2 %)
 7. Förenade Arabemiraten (3,7 %)
 8. Irak (3,7 %)
 9. Sydkorea (3,1 %)
 10. Vietnam (2,9 %)

Sammanlagt står dessa tio länder för 53 procent av den globala vapenimporten. Flera av dem är diktaturer och/eller länder där det förekommer allvarliga och omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Källa: Svenska freds.

Saudiarabien placerar sig också som den i särklass största köparen av vapen från USA. Åren 2010-2015 köpte Saudiarabien vapen från USA för cirka 90 miljarder dollar.

2017 skrev USA och Saudiarabien ett kontrakt som anses vara den största vapenhandeln i USA:s historia. En vapenaffär som har ett värde på 109,7 miljarder dollar.

Naturligtvis säger alla att de skaffar vapen och rustar enbart för att försvara sig mot angripare.

Om så vore fallet skulle det inte förekomma några krig.

Alla vet att krig och vapenhandel ytterst handlar om pengar. Det handlar om pengar och det handlar om kontroll över naturtillgångar som i sin tur är värda pengar.

För att förmå vanliga människor att ställa upp som “kanonmat” i krig är det en lyckad taktik att vifta med nationsflaggor och mana fram inskränkta nationalistiska vanföreställningar.

“För kung och fosterland!”
“Make Amerika great again”

Rolf Waltersson

Länkar:

You May Also Like