Löfven och Wallenberg vallfärdar i armkrok

Vapenexporten till Saudiarabien nu huvudmålet

Att Sveriges statsminister Stefan Löfvens resa till Saudiarabien, tillsammans med SAAB:s styrelseordförande Marcus Wallenberg, tillika tung representant för det så kallade privata näringslivet, i första hand hand handlar om vapenexport, är inte något initierade källor och bedömare tvivlar på.

Hemlighetsmakeriet inför resan har varit påtagligt. riskerar möjligen att skapa spänningar inom de regerande partierna S och Mp.

Löfven har förklarat att vapenexport till den krigförande diktaturen Saudiarabien ”är okej, så länge den rådande svenska lagstiftningen efterföljs”. Wallenberg å sin sida har länge lobbat för en uppmjukning av vapenexportlagarna.

Faktum är att regeringen alltid kunnat runda riksdagens så kallade riktlinjer för vapenexporten. Men när en stark opinion kräver att de följs kan naturligtvis politiska problem uppstå för förespråkarna av vapenexport i strid med riktlinjerna.

Det tycks nu som att inom den socialdemokratiska ledningen gruppen kring Löfven och näringsministern Mikael Damberg bestämt sig för att tillsammans med näringslivets toppskikt ta strid för en i praktiken oreglerad vapenexport. Med Saudiaraben som ett slags prejudikat.

På tidningen Expressens fråga om relationen till Wallenberg har statsminister Löfven svarat att den är mycket bra.

– Jag har en god relation till Marcus Wallenberg. Det hoppas jag kan säga att jag har med flera av näringslivets företrädare. Det anser jag själv att jag har, och det anser jag är viktigt att ha som svensk statsminister.

You May Also Like