258 sidor ebok utgiven av Word Audio Publishing
Publicerad 6 mars, 2024
Eskilstuna 2024. Flera bilar brinner och gängkriminalitet florerar. Våldet och skadegörelsen är utanför polisens kontroll. Kriminologen Nina Wang stöter på problem efter att ha publicerat sin bok som handlar om när en gängkriminell sköts av polisen under oklara omständigheter i en trappuppgång i Årby. Förutom detta … Läs mer “Bokrecension av “Råttlik” av Kristina Emanuelsson”
Bokrecension
Titel: Vampyren i Ropraz
Författare: Jacques Chessex
Förlag: Faethon
Recensent: Per Olof Larsson
Vi befinner oss i skiftet mellan 1800 och 1900 i en avlägsen del av Schweiz i kantonen Vaud. Här finns inga affärer, fabriker och verkstäder. Det enda man har det är jordbruket och en utbredd fattigdom. Här finns girighet, grymhet och vidskeplighet. Och här … Läs mer “Vampyren i Ropraz av Jacques Chessex”
Demokratins Styvbarn av Margareta Persson – Hjalmarson & Högberg – Recensent: Per Olof Larsson.
Varför osynliggörs funktionshinderrörelsen i historieskrivningen om reformsverige?
Det försöker Margareta Persson svara på i Demokratins styvbarn. Hon menar att funktionshinderrörelsen har blivit styvmoderligt behandlad när historiker beskriver välfärdens framväxt.
Anders Karlsson recenserar Arne Müllers bok “Norrsken – drömmen om den gröna industrin” (tidigare recenserad i Internationalen 25-26/2023)
Arne Müller verkar som frilansjournalist och författare. I böckerna Smutsiga miljarder: den svenska gruvboomens baksida (2014) och Norrlandsparadoxen (en utvecklingsdröm med problem) året därpå genomlyser han den svenska gruvnäringen utifrån ett radikalt röd-grönt perspektiv. I Müllers nyutkomna bok … Läs mer “Den gröna omställningens svåra utmaningar”
Jan Guillous alter ego, journalistveteranen Erik Ponti och hans gamle vän, underrättelseofficeren Carl Hamilton är tillbaka. De har blivit pensionärer, har krämpor och tar sig fram med käpp. Men de är inte vilka pensionärer som helst. De har fått smak på att hjälpa utsatta människor, denna gång äldre som blivit utsatta för telefonbedragare.
Heady Daze av Wayne Hussey är den andra delen av självbiografin som handlar om Wayne Husseys liv, framför allt livet som musiker. Född och uppvuxen som mormon i Bristol är Hussey främst känd som sångaren, låtskrivaren, frontmannen och gitarristen i åttiotalsbandet The Mission som fortfarande spelar, men han har också varit medlem … Läs mer “Boktips: HEADY DAZE The Mission Years 1985–1990 av Wayne Hussey”
Rudolf Ditzen – som författare känd som Hans Fallada – föddes 1893 och dog 1947
Hans leverne blev väldigt kaotiskt och dramatiskt. Under större delen av sitt liv drogs han med stora alkohol och narkotikaproblem. Han försökte vid några tillfällen att ta sitt liv. Det i sin tur ledde till att han togs in på mentalsjukhus under en … Läs mer “Kjells lästips: Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs”
Under det senaste året har det utgetts två böcker om The Sisters Of Mercys bildande och bandets första uppsättning. Den första Waiting For Another War av Trevor Ristow som jag har recenserat tidigare och den här. Det här är en ingående och detaljerad beskrivning i ämnet. Även för den som har … Läs mer “Paint My Name in Black and Gold: The Rise of the Sisters of Mercy”
“Få romaner har väl lyckats med att så ‘ligga rätt i tiden’ som Sven-Anders Svenssons Militärbasen i Minnared”
Boken utkom 2020 två år före Sveriges NATO-ansökan. Men den handlar om det som sker just nu. Sven-Anders Svensson kunde inte veta att Sverige skulle komma att 2022 ansöka om medlemskap i krigsalliansen och att vi nu kan stå inför … Läs mer “Bokrecension: Militärbasen i Minnared av Sven-Anders Svensson”
Det fallna imperiet Ryssland och väst under Vladimir Putin
av: Martin Kragh
I en faktaspäckad bok beskriver författaren framväxten av ett allt mer auktoritärt Ryssland och slutfasen av sovjetunionens fall. Den största delen av boken ägnas åt tiden före Putin. Från tsardömets fall till sovjetkommunismens störtande. Det är inga nya händelser som beskrivs. Jag har levt från andra … Läs mer “Det fallna imperiet: recension av en mycket omtalad forskare som behandlar Putins Ryssland”
Nej, den fria viljan finns inte, anser flera av världens filosofer och vetenskapspersoner idag. Allt som händer i kosmos är ödesbundet och förutbestämt – deterministiskt låst av naturlagarnas spel.
Putin har investerat så mycket prestige i Ukrainakriget att han inte kan ge upp. Samma när Frankrike anföll och ockuperade nordafrikanska Algeriet på 1800-talet. Landet blev inte bara en koloni – en miljon franska bönder (kolonisatörer/bosättare) flyttade dit. De blev 15 procent av landets befolkning, … Läs mer “Ny bok: Kampen om Afrika”
Det är denna fråga som Bergström försöker besvara i sin nya bok. Han går mycket grundligt tillväga genom att noggrant studera NSDAP:s partiprogram och genom 100 tals hänvisningar till välkända historiska forskare som specialiserat sig på framväxten av nazismen försöka komma fram till vad nazism är. Han har också noggrant gått igenom vad den nazistiska pressen skrivit.
Det finns en del av vårt samhälle som inte alla kan se. Freddot Carlsson Andersson skriver om det, som en vacker självupplevd berättelse i sin bok “B-laget”.
“Jag är fyrtionio år och jag kan inte försörja mig. Månad efter månad ligger jag på gränsen till existensminimum, under eller precis över.”
Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden – ett nytt ekonomiskt paradigm
Jag har länge undrat över det här med pengar. Jag har frågat ekonomer jag känner, läst Andreas Cervenkas lilla men informativa bok “Pengar” och tycker mig ana vad pengar egentligen är. Hur är det möjligt frågade jag mig att före pandemin hade staten inte råd med äldreomsorgen, skolan … Läs mer “Recension: Den felvända ekonomin – Migrationsmyten av Peo Hansen”
Utgivare Historiska Media, i serien Världens dramatiska historia.
I en tunn bok på drygt 150 sidor, skildrar Bertil Lintner den blodiga historien om hur brittisk imperialism med vapenmakt tvingade Kina att importera opium. En historia som förtjänar att återberättas för dagens generation unga människor.
En sjuttioårig före detta statsbyråkrat och jaktledaren, vid namn Ulf Norrstig, går in i en kris efter han har stött samman med en mäktig varghanne. Han börjar omvärdera sitt liv och gräver i barndomens upplevelser och funderar över förfädernas sätta att leva i harmoni med jorden.
“Cykelbudet” är förläggaren, kompositören och pianisten Anders Teglunds berättelse om hur han börjar jobba som matleverantör under pandemin. När han våren 2020 blir av med flera av sina uppdrag på grund av pandemin tar han jobb som cykelbud hos Foodora, en altenativ ekonomisk försörjning när proppen går ur för honom som kulturarbetare. Även kulturarbetare måste också betala hyra … Läs mer ““Cykelbudet” – en berättelse av Anders Teglund”
Det sköts tidigare och jag förstod inte då, det skjuts fortfarande och jag gör ett nytt försök att förstå. Jag läser 350 sidor av Diamant Salihus verk Tills Alla Dör.
Arne Wickander är tillbaka med sin andra bok i hans punk-trilogi. Det har gått tre år sedan Den tredje punkarn kom ut och i den här fristående uppföljaren har det gått ungefär lika lång tid. Vi är därmed inne i början av 80-talet. Den tionde punkarn är precis lika underfundig som debuten och varje kapitel kan ses som … Läs mer “Bokrecension: Arne Wickander – Den tionde punkarn”
Ylva Liljas debutroman är ett fängslande exempel på hur vår historia har en sådan stor betydande roll i våra liv. Det är en ungdomsbok som trollbinder med en vacker historia och samtidigt får in många viktiga ämnen. Gotska sandön där nästan hela berättelsen utspelar sig är nog det största mysteriet i boken och väcker en längtan att få … Läs mer “Bokrecension: Ylva Lilja – Nu vet jag vem du är”
Rasmus Landström är en ung journalist och litteraturkritiker som under senare år varit flitigt förekommande i vänsterpress med recensioner av böcker och skärskådning av vår tids arbetarlitteratur. Nu har han gått ett steg vidare som författare till boken Arbetarlitteraturens återkomst, en prestation som har all möjlighet att bli något av ett portalverk inom genren. Nämnas kan också … Läs mer “Arbetarlitteraturens återkomst – Ett angeläget överblicksverk”
Yuusuf och gänget är en roman om gängkriminalitet författad av den tidigare journalisten Lars Edqvist. Edqvist som haft många strängar på sin lyra började skriva romaner efter att han gått i pension och produktiviteten går det inte att klaga på. Yuusuf och gänget som kom ut 2020 är hans sjätte roman sedan 2018.
Färdigläst. Nu har jag äntligen lyckats ta mig igenom Darren McGarveys rosade och omskrivna Fattigsafari. Det känns som om jag vill skriva ner några rader om den.
Just nu förefaller mig det som om Darren är lite ambivalent. Det vill säga kluven – för er som inte gillar när jag vräker mig med ord som ni måste slå … Läs mer “Bokrecension”
Jag har länge varit förtjust i Mikael Nybergs sätt att beskriva dagens nyliberala samhälle. Man kan säga att Kapitalets automatik är en fortsättning på den för 20 år sedan utkomna Kapitalets.se och även en fortsättning på den senaste boken Det stora tågrånet och otaliga artiklar i Aftonbladet och Clarté. Temat är detsamma.
Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren inleder Kornas Planet med berättelsen om hur – och varför – de blev ägare till en liten flock kor. Det är ett nöje att följa dem på vägen mot en förståelse för kossornas personlighet. Att varje ko är en personlighet förstår knappast de människor som betraktar djuren som produktionsmaskiner. Men Kornas … Läs mer “Recension: Kornas planet”