Bild från Pixabay.

Ombytta roller vid årets stora björnjakt – Björn attackerade jägare

Årets stora björnjakt fick en oväntad upptakt. Det var på morgonen vid björnjaktens första dag 21 augusti som två björnjägare blev anfallna av en björn.

Det var far och son, 15 år, som satt på samma pass och lurpassade när en björn plötsligt gick till attack och bet den ena jägaren, som fick föras till sjukhus med allvarliga skador i ansiktet.

Det vanliga är ju annars vara det omvänd, att det är jägare som går till attack mot björnar och att björnen dödas. Ibland direkt med ett dödande skott. Men det händer också att björnen först blir skadeskjuten, och får plågas extra, innan den avlivas.

Det är ytterst ovanligt att björn anfaller människor. Enligt Rovdjurscentret De 5 Stora sker ungefär ett anfall per år.

När man granskade 18 händelser av björnangrepp mot människa mellan 1995-2007 visade det sig att jakthundar varit inblandade i 12 av dessa 18 händelser.

Två har varit med dödligt utgång. Det ena var 2004 då en jägare i Jokkmokk dödades av björn i samband med älgjakten.

Det andra var 2007 då en man var ute för att se över sin renhjord och blev överfallen och dödad av en björn.

När björnar angriper människor är det för att markera att vi kommit för nära. Oftast är det bara en skenattack för att varna. Det är mer ovanligt att björnen fullföljer attacken. I “normala” fall är björnen mer rädd för oss än vi för den.

Orsakerna kan vara olika – närvaro av hund, att personen kommit för nära björnhona med ungar, att björnen överraskats vid ett ide eller vid ett kadaver.

Och när hundar används vid björnjakt ökar risken för att björn går till anfall eftersom björnen stressas av jagande hundar

Att en skadeskjuten björn blir farlig har människan vetat sedan urminnes tider.

“Årets jakt förväntas bli både snabbar och effektivare då jakthundar för första gången tillåts”, skriver Aftonbladet.

Länsstyrelsen skriver:

“Högst två hundar får användas samtidigt vid jakt på björn eftersom jakt med hund på ett olämpligt sätt kan innebära en onödig stress för den jagade björnen”

Det säger sig nästan självt att en björn som jagas och stressas av hundar kan bli farlig och gå till (mot)anfall.

Enligt Länsstyrelsen är “Det är tillåtet att använda åtel vid licensjakt på björn”. Åtel är att man lockar med djurkadaver.

Hur “sportsligt” är det locka björn med kadaver och sedan sitta och skjuta prick?

Varför vill man delta i sådana här jakter?

Bevekelsegrunderna varierar säkert mellan jägare I en intervju i TV4 Nyheter förklarar Elina, 17 år, hur det var att skjuta sin första björn; “Efter att man tryckte av blev man lite skakig. Men det är jävlig kul”.

På reporterns följdfråga; “Vad är det som är roligt med att jaga?”, svarar Elina; “Det är kul att vara ute i naturen, träffa kompisar och sånt” (se lästips P4 Gävleborg)

När årets licensjakt på björn är slut och allt gått som planerar har 649 björnar blivit attackerade och skjutna till döds av människojägare – “bara för att det är kul att vara ute i naturen”.

En björn avvek från “mönstret” genom att attackera björnjägare.

Man ska ha respekt för alla rovdjur, de är ju trots allt rovdjur. Men vi ska också visa rovdjuren respekt. Lära oss leva MED naturen och inte tro att vi kan eller ska KONTROLLERA naturen. Och tittar vi på antalet “dödsfall” är det trots allt mångtusenfalt fler rovdjur som dödas av människan än tvärtom.

Man kan tänka på att våra tamkatter också är rovdjur. De jagar och kommer hem för att stolt visa upp sitt byte, en fångad råtta eller fågel, trots att de har matskålen full med mat. En form av “nöjesjakt” som också en del människor sysslar med och finner nöje i.

PS. I Dalarna har årets björnjakt varit så framgångsrik, om nu det ordet är passande, att man idag, dag 2 av björnjakten, har dödat 63 av den tilldelade kvoten på 85. (se lästips)

Rolf Waltersson

Lästips:

Se även:

Nu börjar årets licensjakt på björn

You May Also Like