Kanske från Birka … Den unga kvinnan som möjligen funderar över om det måste vara så som det är – och kanske över hur det skulle kunna vara istället … Foto: _svoi_ / Pixabay.

Anna Olsson svarar eFOLKET

Med anledning av vårt tidigare meningsutbyte – om nödvändigheten av att tänka på vilka benämningar man använder sig av när man skriver om fotboll – svarar här Anna Olsson:

Hej,

Jag vill tacka, både för ett fint mail och än mer för ett fint svar i tidningen.

Jag tänkte egentligen inte innan jag skickade mitt mail/insändaren (som det blev). Det var helt spontant. Det blev en utlösande gnista, en besvikelse över att just eFOLKET skulle uttrycka sig så här.

Det ska medges att själva texterna i Mikael Ströms artiklar andas respekt. Det var just rubrikerna som jag reagerade på.

Som sidonot tror jag att det är ganska många som just nu tycker att damfotboll är roligare att titta på, i alla fall på högre nivåer, än herrfotboll. Som sagts på flera håll är det mindre filmande och färre gruppdiskussioner med domarna. Lite som damtennis med tiden blev mer tennis än herrarnas servdunkande från baslinjen.

Hur som helst. Tidigare under insändardagen hade jag roat mig med att titta i gamla Bra Böckers lexikon, gamla gröna konstläderband. Jag misstänker att du vet hur det är. Man börjar med att slå upp en sak, får syn på något annat, och sen har man suttit där en dryg timme och följt associationerna. Det går att göra online också, men jag tycker att det fortfarande är lättare att fastna i böcker. På sätt och vis tycker jag att det är synd att pappersböcker har tappat i betydelse.

Nåja. Under Bra Böcker-sessionen hamnade jag så småningom i vikingagravar, kanske var det under Birka. Innehållet i gravarna beskrevs. Sedan nämndes att i kvinnogravar finns ofta smycken …

Jepp. Inte ens i döden är vi lika. Det finns alltså gravar, och så finns det kvinnogravar.

I en del fall är det rimligt att lyfta fram ett “avvikande” kön. För det mesta är det det inte. Ändå händer det – fortfarande – alltför ofta. Och kvinnor (eller damer, inga problem med det ordet som sådant) spelar då inte fotboll. Möjligen damfotboll.

(Det sista förfäktas av en användare på Flashback, denna outtömliga källa till samtida visdom. Enligt denna användare finns det fotboll, och så fotboll som på något sätt avviker från denna rena fotboll, och då benämns damfotboll, pojkfotboll, eller flickfotboll. Normalfallet benämns, enligt denna användare, aldrig som annat än “fotboll”. “Herrfotboll” finns alltså inte.

Det är mer tänkvärt än vad användaren ifråga sannolikt avsåg.)

Där har vi bakgrunden. Från vikingagravar och kvinnogravar, till eFOLKET.

Med vänlig hälsning,

Anna Olsson

Som är glad att eFOLKET finns. Synd att vi inte har något liknande här …

You May Also Like