Fram till nu har 507 björnar skjutits under årets licensjakt

Årets licensjakt på björn pågår. Av den kvot på 649 björnar som länsstyrelserna gett tillstånd att skjuta har 507 nu fällts, skriver tidning Jakt & Jägare. Återstår således 142 björnar att ta livet av.

Samtidigt rapporteras om ännu ett fall där björn anfallit jägare. Det är således den fjärde björnattacken hittills under årets björnjakt. Det hände under fredagsmorgon inom Mora kommun i Dalarna.

Jägaren som blivit attackerad har blivit skadad. Dock inte livshotande. Skott har avlossats och björnen hade hittat död några hundra meter bort.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt jaktbrott eftersom det hände inom ett område där björnjakt inte är tillåtet:

“Det är ingen tillståndsgiven björnjakt där. Däremot har älgjakten påbörjats. Vi håller på att utreda omständigheterna till varför den här personen var där och syftet med det”, säger polisens presstalesperson Mats Öhman.

Vid de tre tidigare björnattackerna har jakthundar varit inblandade. Jag hittar inga uppgifter om hundar var inblandade i den här björnattacken.

Man vet ju att jakthundar stressar och triggar björnar så att det kan bli farliga. Att det kan bli “ombytta roller”. Att det är björnarna som försvarar sig när de blir jagade och attackerade av jakthundar och jägare.

En representant från Jägarnas riksförbund “förklarar” björnattackerna med att “det finns för många björnar”.

Men såvitt jag kan förstå så blir en stressad och jagad björn, kanske dessutom skadeskjuten, farlig. De blir farliga för jägarna oavsett hur många de är.

Björnar som lämnas ifred är fredliga och undviker att komma i nära kontakt med människor.

“Det ska hållas förhör för att utreda vad som har hänt”, säger Mats Öhman från polisen.

Den skjutna björnens version om vad som hänt får vi dock aldrig veta. Jag misstänker att all skuld läggs på björnen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like