Nu börjar årets licensjakt på björn

Under årets licensjakt på björn har länsstyrelserna gett tillstånd till att skjuta 649 björnar. Det är ett rekordstort antal trots att man inte vet hur många björnar det finns i Sverige.

Vid den senaste landsomfattande inventeringen 2017 kom man fram till att det finns cirka 2 900 björnar. Därefter gjordes en inventering 2021 i Norrbotten och i Dalarna, Gävleborg och Värmland. 2022. Men hur många björnar det totalt finns nu vet man inte.

Till saken hör att det är jägarna och Svenska Jägareförbundet, som ju är “part i målet”, som har hand om inventeringen:

“Björnstammens storlek i Sverige beräknas från björnspillningsinventeringar och björnobservationer som jägarna samlat in”. Och “Jägare gör en stor insats för resultatet av björninventeringen…”, skriver Naturhistoriska riksmuseet under “Inventering 2022”.

Att det kan behövas skyddsjakt av björn är de flesta överens om, även Svenska Rovdjursföreningen som vill avskaffa licensjakten. Skyddsjakt är när man beviljar jakt på individer som blivit för “närgångna” och attackerar får och andra tamboskap, men även ren.

Licensjakt är något helt annat. Det innebär att vi människor bestämmer hur många, i det här faller björnar, det ska få finnas i naturen. Vi vill ha kontroll över naturen, inte anpassa oss till den. Det har nämnts en miniminivå på 1 400 för “en gynnsam bevarandestatus”. Blir det för få är risken för inavel stor.

Dessutom är björn fridlyst i Sverige, vilket är ett tecken på att den borde vara fredad så långt som möjligt.

Även EU har “synpunkter” på den svenska licensjakten på både björn, varg och lodjur:

“Nedskjutningen av björnstammen går stick i stäv med EU:s vilthabiteringsdirektiv. Men det struntar Sverige i. Nu är det inte bara vargarna som är satta under attack, utan även björnarna, där jaktintresset kraftigt vill sänka populationen”, skriver Svenska Rovdjursföreningen.

Vad som gör licensjakten “problematisk” är också att den av vissa jägare ses som troféjakt, en nöjesjakt, där man får en kick av att “fälla” ett rovdjur. Man använder ordet “fälla” i stället för “skjuta” eller “skjuta ihjäl”.

Även jägare från andra länder i Europa kommer till Sverige för att delta i troféjakterna. Det sägs att det betalas mycket pengar för att “fälla” en björn, varg eller lodjur. Man vill ta en bild för att bevisa sin bedrift. För en extrapeng får man också ta med sig skinnet eller någon annan del av djuret att ha som “prydnad”.

Det här med troféjakt är vanligt i t.ex. Afrika dit jägare, även från Sverige, reser för att få posera med sitt vapen invid en “fälld” elefant, noshörning, giraff, gepard, lejon eller annat djur.

I en artikel i Expressen, som sedan följts upp av ett inslag i TV4, berättas om 82 svenskar som varit på troféjakter i olika afrikanska länder. Flera av dessa har varit kändisar. Ni hittar namnen i ett av lästipsen. Andra är “vanliga” direktörer och företagsledare som också har det gott ställt, för det kostar multum att resa till Afrika för att skjuta lejon. Alla dessa jägare har det gemensamt att de till 99,5 procent är män.

Ofta går det till så att man jagar lejon som är uppfödda. Lejonen släpps sedan ut i hägn dit dessa troféjägare beger sig för att genomföra sina “mandomsprov”. Det är lika uppdukat för dessa manliga jägare som det är för räven i en hönsgård. (se lästips)

Jag vet inte om det är “grottmänniskan” som finns kvar i generna när man (män) har ett sådant jaktbehov. Men i det här fallet handlar det inte om att skaffa mat till familjen och stammen. Det handlar enbart om nöjesjakt. Visserligen lagligt. Men för att citera Ulf Kristersson som i samband med koranbränningar säger:

“Allt som är lagligt är inte lämpligt”

PS. I diagrammet ser man att merparten av de björnar som skjuts, blir skjutna under licensjakten.

Det är den mindre delen, de som bedöms blivit för “närgångna”, som skjuts under skyddsjakt.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like