Nu i dagarna gick startskottet för cirka 30 nya elever till MTR:s YH-utbildning, som för första gången bedrivs i Eskilstuna…

Lokförarbristen: Ny lokförarutbildning startad i Eskilstuna

Nu i veckan startade MTR sin YH-utbildning av 30 nya lokförare i Eskilstuna. Ett viktigt initiativ för att fortsatt kunna hantera den nationella lokförarbristen, och en konkret satsning på just Mälardalen där kollektivtrafiken är under stark tillväxt, skriver MTR i ett pressmeddelande.

Nu i dagarna gick startskottet för cirka 30 nya elever till MTR:s YH-utbildning, som för första gången bedrivs i Eskilstuna. MTR har genomfört utbildningar genom Yrkeshögskolan sedan 2017. Ett viktigt tillägg framåt är nu enligt MTR den lokala förankringen i Eskilstuna, centralt i Mälardalen, som har en stor tillväxt inom kollektivtrafiken. Lokförarbristen är en fortsatt utmaning för järnvägsbranschen, och här krävs det rejäla och konkreta satsningar från alla tågbolag, menar MTR.

– Vi tar ansvar för att vända lokförarbristen, dels för våra verksamheter inom MTR, och dels för järnvägssverige. Med kombinationen av YH-utbildningar och lokförarutbildningar i egen regi står vi bra rustade inför årsskiftet, då fler Mälartåg ska tillbaka i ursprungstrafik och nå en bättre resursbalans för Pendeltågen med en stabilare pendeltågstrafik framåt. Att placera utbildningen i Eskilstuna känns extra viktigt för att ha bra upptagningsområde och bygga för framtiden, säger Peter Theorell, chef för operativa utbildningar på MTR Pendeltågen.

Blir lokförare inom ett år

Totalt utbildas cirka 200 lokförare i år i MTR:s regi, varav 60 elever via MTR:s YH-utbildningar. En klass startades upp tidigare under våren i Stockholm, och nu är alltså klass nummer två i gång i Eskilstuna med cirka 30 elever. Utbildningen tar cirka ett år där samtliga elever beräknas vara ute i trafik under hösten 2024.

Elin Fahlén, som ursprungligen kommer från Strängnäs men bor i Eskilstuna, är en av eleverna som nu påbörjat lokförarutbildningen:

– Jag blev jätteglad när jag i vintras såg att den här utbildningen skulle starta i Eskilstuna och är väldigt glad att jag blev antagen, säger Elin.

– Det känns jättebra. Jag har en bekant som kör tåg för MTR som trivs väldigt bra med det, och har själv känt att jag vill gå den här utbildningen, säger hon vidare.

Goda chanser till fast jobb

Utbildningen sker på Gredbydepån i Eskilstuna. Att det idag råder akut brist på lokförare ökar naturligtvis chanserna till att få ett fast jobb efter avslutad utbildning. Bristen på lokförare är en av anledningarna till att det varit så mycket problem kring tågtrafiken i Mälardalen under de senaste åren.

You May Also Like