Utveckling är inte detsamma som tillväxt

 Amanda Lind dristade sig till att problematisera det som går under termen ”ekonomisk tillväxt”. Det skedde i en intervju i Dagens Nyheter. Det var länge sedan ett språkrör gjorde det utan en massa krumbukter. Amanda Lind sa det självklara: ”En ständig tillväxt på en planet med begränsade resurser är inte möjlig.”

Och en hel drös politiker av olika sorter flög i taket. Som om dom inte förstått att ekonomisk tillväxt mäts exponentiellt, vilket innebär att det rent matematiskt är omöjligt med evig tillväxt. Ett helt partipolitiskt neutralt råd till drösen, om de har svårt för matte, är att läsa Nationalencyklopedins torra konstaterande: ”exponentiell tillväxt leder till orimliga följder”.

Jag kan tänka mig att en och annan miljöpartist känner obehag när ledarskribenter och tilltänkta samarbetspolitiker vrålar av smärta över att någon vågar säga det förbjudna om den heliga graalen. Då gäller det för miljöpartisterna att läsa på, gå tillbaka till rötterna och räta på ryggarna. Och se möjligheten av att debatten om tillväxten kan leda till en ideologisk debatt som gör Miljöpartiet intressant för människor…

I den där debatten ramlar sådant som sänkt normalarbetstid och värnande av den civila sektorn – som nu angrips från både stat och kapital – in helt automatiskt. Vips har vi riktig grön debatt! Om vad vi ska ha samhället till, vad vi ska ha våra liv till. Utveckling är inte samma sak som tillväxt. Utveckling kan vara mer fri tid, mer delaktig kultur, mer social närvaro. Det är som om tillväxtsvärmarna inte ens begriper att hållbara produkter är ett problem för den som prioriterar tillväxt – men inte för den som prioriterar utveckling.

Det bisarra är att vi som människor blivit alltmer av kuggar i ett system som skall generera tillväxt, vi är reducerade till ekonomiska varelser. Men, och det ogillas av tillväxtflummarna, vi är biologiska, sociala och kulturella varelser. Det är för sådana vi ska bygga vårt samhälle. Lyckas Amanda Lind åter göra partipolitik av det kan debatten inför nästa val bli riktigt intressant.

Redan i den där DN-intervjun – som bemötts med harm av politiker och ledarskribenter – pekade hon på att kejsarna var pinsamt nakna. Därav deras ångestklämtningar.

-Birger Schlaug, krönika i Syre

Läs mer https://tidningensyre.se/2024/28-april-2024/amanda-lind-blir-nytt-sprakror-for-mp/