Trakasserad, hotad, misshandlad och driven på flykt. Bildskapare: Hoznysalah / Pixabay.

I skuggan av Gaza – Israeliska bosättare fördriver palestinier på Västbanken i utökad takt

Jag lyssnar som vanligt på “Ring P1” som sänds i Sveriges radio varje vardagsmorgon mellan 9.30-10.00.

Idag var det en dam som ringde och berättade att “i skuggan av det som nu händer i Gaza passar israeliska bosättare på att fördriva palestinier från Västbanken för att utöka bosättningarna på ockuperad mark”

Kvinnan som ringde menade att nu när medierna är helt fokuserade på kriget i Gaza kan man passa på att utöka bosättningarna utan att det får någon medial uppmärksamhet.

Hon verkade mycket insatt eftersom hon har palestinska vänner på Västbanken som berättar vad som pågår.

Beväpnade bosättare driver bort palestinier under beskydd av israelisk militär som bara tittar på, och är beredda att ingripa om det “skulle behövas”.

De här uppgifterna bekräftas också av en artikel i Dagens Nyheter från 21 oktober:

Medan världens ögon riktas mot Gaza fördrivs hundratals palestinier från sina hem på Västbanken av israeliska bosättare…

Ett par timmar efter Hamas massmord på israeler den 7 oktober började bosättare på Västbanken driva bort palestinska herdar och bönder från sina marker…

Tiotals beduinsamhällen i bergstrakterna söder om Hebron och i ökenområden norr om Jeriko har tömts på sina invånare. I byarna Jalud, Qaryut och Turmusaya har privatägd palestinsk mark tagits över och stängsel har satts upp för att stänga ute ägarna.”

Som vanligt var israeliska soldater med. De håller sig i bakgrunden, redo att ingripa om bosättarna skulle råka illa ut, berättar en av de fördrivna palestinierna.

Steg för steg ockuperar och övertar israeliska bosättare palestinsk mark på Västbanken.

Utan att räkna in östra Jerusalem så fanns det år 1999 cirka 183 000 bosättare på Västbanken. Denna siffra har sedan dess mer än fördubblats till 465 000. Samtidigt har antalet israeliska militärer som utplacerats på Västbanken – under förevändning att skydda och upprätthålla lag och ordning – också ökat”, skriver tidningen Globalis. (se lästips)

Enligt en uppgift (OmVärlden) uppgår antalet bosättare 2022 till drygt 490 000.

FN har åtskilliga gånger fördömt expansionen av israeliska bosättningarna på Västbanken.

Till och med USA:s utrikesminister Antony Blinken “har uttryckt kraftig kritik mot Israels bosättningspolitik”, (se lästips)

Det här om de israeliska bosättningarna är fakta som inte kan ursäktas eller viftas bort som uttryck för nån slags antisemitism.

Det går inte heller att vifta bort med att “Israel har rätt att försvara sig”. Att ockupera mark är inte försvar – det är anfall.

I det här sammanhangen vill jag påminna om ett inlägg jag skrev i eFOLKET 1 februari 2020:

“För några veckor sedan såg jag en liten notis om att Israelisk militär förstört ett svenskt biståndsprojekt. Det var en vattenreservoar som byggts med hjälp av svenska pengar i det palestinska samhället Einnoun på det ockuperade Västbanken.

Denna vattenreservoar försåg 200 familjer med vatten och användes för att bevattna deras jordbruksmark.

Den hade kostat över en halv miljon kronor och hade med biståndspengar byggts av hjälporganisationen Oxfam tillsammans med lokala partnerorganisationer”. (se lästips)

Om denna förstörelse av ett svensk biståndsprojekt fick några “diplomatiska konsekvenser” vet jag inte. Förmodligen inte. Kanske en allvarlig protest från svensk sida hade varit på sinplats?

Men dåvarande biståndsminister Peter Eriksson (MP) lovade att “ta upp det” med Israels ambassadör i Stockholm.

Men Peter Eriksson avgick kort därefter, så jag vet in om han fick tid att ta Israels ambassadör i örat och ge honom en uppläxning. Eller hur det nu går till när man umgås på diplomatisk nivå.

När nu bombningarna pågår för fullt i Gaza kan det finnas skäl att påminna om att israelisk ockupationen av palestinsk mark på Västbanken också pågår för fullt.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like