I Belgien blev det svart i rutan under public-service-kanalen VRT:s sändning från ESC. Sedan visades en text som fördömde Israels folkmord och krävde vapenvila. Foto: Pixabay, gratisbild. Fotograf ej angiven.

Belgiskt fackförbund praktiserade internationell arbetarsolidaritet med Palestina – Bröt tv-sändning

Igår gick andra semifinalen i “Eurovision Song Contest” av stapeln i Malmö. Eventet TV-sändes naturligtvis i hela Europa och även annorstädes. I Belgien bröts dock sändningen i den flamländska publik-service-kanalen VRT kort efter att programmet tagit sin början.

I tv-rutan visades istället en text med fördömande av den israeliska regeringens folkmordspolitik. I texten framfördes krav på omedelbar vapenvila.

Stoppet var en solidaritetsaktion iscensatt av fackförbundet ACOD:s avdelning på VRT. Det handlade givetvis om en protest mot Israels deltagande. Till pressen har fackförbundet lämnat följande meddelande:

Vi har följt händelserna i Mellanöstern med fasa i flera månader. Vi är övertygade om att Israel genomför ett folkmord och det är därför skandalöst att det finns ett israeliskt bidrag i Eurovision Song Contest.”

Vi på e-FOLKET kan bara framföra vårt varma tack till de belgiska fackföreningskamraterna för deras lektion i hur arbetarklassens internationalism kan tillämpas i de mest varierande situationer.

Och ett stort tack till alla som fyllde Malmös gator i protest mot Israels folkmord. Det israeliska bidraget gick vidare till final vilket måste betyda intensifierade demonstrationer de kommande dagarna.

Lästips: Belgisk tv bröt Eurovision-sändning: “Vapenvila nu” – Expressen, 9 maj 2024.

You May Also Like